İzmir’de bir kargo firmasında çalışan Yusuf S.’nin, taşıdığı paketteki tüfeğin ateş alması nedeniyle yaralanması tartışmalara neden oldu. Umut Vakfı’ndan Yasemin Giritli İnceoğlu, “İnternetten silah satışı ve kargo ile silah teslimi yasaklanmalı” dedi.

İnternetten silah satışı yasaklanmalı

Oktay EVSEN

Tüm tepkilere rağmen internet üzerinden silah satışı devam ederken İzmir’de bir kargo firmasının transfer şubesinde çalışan 21 yaşındaki Yusuf S., taşıdığı paketin içindeki havalı tüfeğin ateş alması sonucu karnından yaralandı.

İzmir’in Bornova ilçesindeki bir kargo firmasının transfer merkezinde çalışan Yusuf S., dün içerisinde havalı tüfek olan paketi taşırken paketteki tüfek ateş aldı. Mesai arkadaşlarının ihbarı üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken karnından yaralanan Yusuf S., Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, Yusuf S.’nin yaralanmasına neden olan havalı tüfeği paketi ile birlikte polis merkezine götürdü.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “İnternetten silah satışı ve kargo ile silah teslimi yasaklanmalı. Geçen yıl basına yansıyan 3 bin 623 silahlı şiddet olayında; 2 bin 211 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 736 kişi de yaralandı” dedi. Silah yasasında düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çeken İnceoğlu, şöyle konuştu:

“Ülkemizde yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere en az 20 milyon civarında bireysel silah olduğunu biliyoruz. Bu silahların bir bölümü de internetten satılıyor. Ağır yaptırımlar uygulanmadıkça, denetimler yapılmadıkça bunun önüne geçmek imkânsız. Silaha el koymak ve düşük para cezası ile caydırıcı olamazsınız. Toplumun her kesiminde eğitim programları sürdürülmeli, silah yasasındaki yapılması gereken düzenlemeler derhal yapılmalıdır.”

HELİN’İN KATİLİ DE İNTERNETTEN ALMIŞTI

İstanbul’da geçen yıl pompalı tüfekle vurularak öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in katilinin silahı internet üzerinden Konya’nın Beyşehir ilçesinden aldığı belirlenmişti. Palandöken’in katiline silah satan zanlı ise idari para cezasına çarptırılarak serbest bırakılmış, Beyşehir’e yönelik iki yılda yapılan polis operasyonlarında 6 bin 273 kaçak silah ele geçirildiği ortaya çıkmıştı.