Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve Ankara’da yakalanan IŞİD şüphelisi hakkında çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmasına hükmedildi.

Interpol tarafından aranırken Ankara'da yakalanan IŞİD şüphelisi, tutuksuz yargılanacak

IŞİD şüphelisi Sanık Rzaeva, Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir evde yakalanmış ve üzerinde sahte Suriye kimlik kartı ve yüklü miktarda nakit para ele geçirilmişti.

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan şahıs, aynı zamanda Rusya'da ‘yabancı terörist savaşçılar' listesinde yer alan isimlerden olduğu öğrenildi.

Sanık hakkında hazırlanan iddianamede ‘silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.

Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Sanık Rzaeva ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada beyanda bulunan sanık Rzaeva, Ankara'da sabit bir ikametgaha sahip olmadığını ve çocuklarının bu süreçte mağdur olduğunu söyledi.

Sanığın beyanlarını değerlendiren mahkeme, Rzaeva'nın tutuksuz yargılanmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İddianamede sanığın Suriye'de kaldığı süre boyunca IŞİD'den eğitim aldığı, "Um Ahmed" ve "Um Yahya" kod adıyla örgüt künyesine kaydedildiği, ayrıca Türkiye'de hakkında örgüt üyeliğinden işlem yapılan kişilerle irtibatının tespit edildiği aktarıldı.

Sanıkta ele geçirilen yüksek miktarda para ve ziynet eşyasının örgütsel yapılanma içinde elde edildiğine dikkat çekilen iddianamede, "Rzaeva'nın IŞİD'in üst düzey mensuplarıyla irtibat halinde bulunduğu, terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükten sonra Türkiye'ye döndüğü ve Suriye'den gönderilen paraları Ankara'da örgüt mensuplarının eş ve çocuklarına dağıttığı, aynı zamanda örgüte katılacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu paraları kullandığı tespit edilmiştir." bilgisine yer verildi.

Sanığın cep telefonunda IŞİD'e ait çok sayıda örgütsel dokuman, video ve fotoğrafın bulunduğu aktarılan iddianamede, "Telefonda ayrıca canlı bomba eylemini gerçekleştirecek terör örgütü mensuplarını belirlemek için kura çekildiğini gösteren görüntülerin yanı sıra araç ile yapılan bir saldırı anını gösteren kayıtların olduğu görülmüştür." denildi.

Dosyadaki delillerin sanığın IŞİD adına hareket ettiği ve örgütsel hiyerarşide yer aldığına dikkat çekilen iddianamede Ayshat Rzaeva'nın, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. (AA, İHA)