Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 4 yıl önce evinde ölü bulunan ve vücudundaki darp izlerine rağmen "intihar etti" denilerek dava dosyası kapatılan Medine Ok Kara'nın ortaya çıkan günlüğündeki ifadeler, yargılamanın önünü yeniden açtı.

'İntihar' denilerek kapatılan Medine Ok dosyası yeniden açılıyor

Hatay’da yaklaşık 4 yıl önce şüpheli şekilde yaşamını yitiren, vücudundaki darp izlerine rağmen ölümü ‘intihar’ denilerek kapatılan Medine Ok Kara’nın dosyası yeniden açıldı. Medine’nin evli olduğu Ahmet Kara’nın telefonunun incelenmesi ile kadının sistematik şiddete maruz bırakıldığı belgelendi. Medine’nin maruz bırakıldığı şiddeti günlüğüne de yazdığı ortaya çıktı.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Medine Ok Kara, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Medine’nin şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan evli olduğu Ahmet Kara, kadının intihar ettiğini iddia etti.

Boyun ve arka kısmında ip izlerine rastlanan ve vücudunda morluklar tespit edilen kadının, Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan otopsi raporunda ise “asılmaya bağlı öldüğü” ifade edildi.

Raporda, kadının vücudundaki morluklara yer verilmezken, soruşturma 3 ay sonra “intihar etti” denilerek kapatıldı.

Medine’nin ailesi ve avukatlarının mücadelesi sonucu soruşturma tekrar başlatılırken, yaklaşık 3 buçuk yıl sonra şüpheli Ahmet Kara’nın telefon ve bilgisayarı incelemeye alındı.

Yapılan inceleme ile birlikte soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı ve Medine’nin maruz bırakıldığı sistematik şiddet Ulusal Kriminal Bürosu’nun (UKB) raporuyla tespit edildi.

Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu talebiyle Ahmet Kara’ya cep telefonunun incelemesiyle hazırlanan 21 Ocak 2021 tarihli raporda, Medine’nin, Ahmet Kara’yı cep telefonuna “Ahmet Kara Allah Belanı Versin” şeklinde kaydettiği belirtildi.

Kadının yaşamını yitirdiği gün L.L.D. adlı kişinin, Kara’nın cep telefonuna “Günaydın cnm iyi misin baş sağlığı var, Facebook durumunda merak ettim seni” şeklinde mesaj attığı ifade edildi.

Ancak bu doğrultuda yapılan incelemede Kara’nın, Facebook hesabında böyle bir mesaj olmadığının görüldüğü belirtildi.

FİZİKSEL ŞİDDETE DAİR BULGULAR

Raporda, Kara’nın maruz bırakıldığı şiddete dair bir görsel ile ilgili, “Bulunan bazı doneler eklenmekte olup, dosya ile ilgili olup olmadığının takdiri makama bırakılmaktadır. Fiziksel şiddete ilişkin donenin takdiri makama aittir” ifadeleri yer aldı.

Çiftin 2017 yılının Mayıs ayında zaman zaman parasal ve ailevi sorunlar nedeniyle tartıştığı ve boşanma konusunu konuştuğu belirtilen raporda, Medine Kara’nın Ahmet Kara'ya yönelik 13 Mayıs 2017 tarihinde sarf ettiği “Son 7 aydır aldığın maaşı göstermiyorsun” sözleri aktarıldı.

Raporda, ayrıca Medine’nin maruz bırakıldığı şiddeti belgeleyen 1 Haziran 2017 tarihli mesajı da yer aldı.

SİSTEMATİK ŞİDDET VE ÖLÜMLE TEHDİT

Ayrıca Medine’nin ablası Nuray Değirmenci, kardeşine ait günlüğü avukatı aracılığıyla yeniden başlatılan soruşturma savcısına iletti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Labaratuvarları Daire Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu Temmuz 2020’de hazırlanan raporda, söz konusu günlükteki el yazısının Medine’ye ait olduğu kaydedildi.

Kara, gördüğü sistematik şiddet ve psikolojik baskıyı şu sözlerle günlükte yazdı:

Eve ruhsatsız silah getirerek defalarca beni tehdit ettin. Ben ayrılalım dediğimde ‘aileni öldürürüm seni öldürürüm’ dedin. Ağzıma silahı dayayıp öldürmekle tehdit ettin. Ailen yüzünden beni defalarca dövdün. Bana attığın o dayakları, o küfürleri, hakaretleri vücudumdaki o izleri silemem.

‘MEDİNE KARA’NIN OLASI KATİLİ KORUNMAMALI, YARGILANMALIDIR’

Medine’nin ailesinin avukatı Mehtap Sert, raporla birlikte sistematik şiddetin belgelendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

2017 Eylül ayında dosya savcısı gereken araştırmayı yapmış olsaydı, bin 323 gündür ‘Medine’ye ne oldu’ diye sormayacaktık. Ailenin ve avukatların telefon incelemesi talebi yıllar sonra kabul gördü. Medine’nin eşyaları arasında günlüğü bulunmamış olsaydı; bu talebimiz karşılık bulmayacaktı. Cinayet mi intihar mı? Git gelenleriyle yargı 4 yıldır aileye psikolojik şiddet uygulamaktadır. Adli yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Davanın bir an önce açılıp maddi gerçekliğin ortaya çıkması gerekmektedir. Medine Kara’nın olası katili korunmamalı, yargılanmalıdır.