İntihara zorlanan kişiler cezaevinden gönderilmiş

Haber Merkezi

Marmara Bölgesi Hapishaneleri İzleme Heyeti, 6 Nisan’da Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde 60 gardiyan tarafından tutuklulara dönük işkence ve intihara zorlanmaları iddiaları üzerine cezaevlerine gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile birçok sivil toplum örgütü temsilcisi avukat katıldı.

Heyet, intihar girişiminde bulunan 10 tutuklunun 10 ayrı cezaevine sevk edildiğini paylaştı.

Heyet, yaptıkları görüşme sonucunda tutukluların Karabük T Tipi, Akhisar T Tipi, Bolu T Tipi, Düzce T Tipi, İzmir 1 Nolu T Tipi, Manisa T Tipi, İzmir 2 Nolu F Tipi, Eskişehir H Tipi, Manisa Salihli T Tipi, Kütahya Tavşanlı T Tipi cezaevlerine sevk edildiğini belirtti.

Heyetin ziyaret sonrası yaptığı açıklama şöyle:

"11 Nisan günü adı geçen mahpuslardan Ferhan Yılmaz’ın vefat etmesi ve sağlık görevlilerinin aileye bilgi vermekten kaçınması olaydaki şüpheleri artırmıştır. Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakım görüntülerinin basına düşmesi sonrasında Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü yaptığı yeni bir açıklama ile ölüm nedenini ‘kalp durması’ olarak ifade etmiş, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı da yaptığı açıklama ile işkenceyi yalanlamıştır.

Kamuoyuna yansıyan bilgiler olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığı izlenimi yaratmıştır. Nitekim sonrasında, sevk edilen mahpusların, ailelerine ‘burada da risk altındayız, basına daha fazla açıklama yapmayın’ dedikleri öğrenilmiştir. Ayrıca, görüşme yapılan mahpusun hapishane koşullarına dair verdiği bilgiler, hapishanede infaz koşullarından kaynaklı gerginliklerin artarak devam edeceğine dair kaygılarımızı artırmıştır.

Sonuç olarak; olaya ilişkin etkin soruşturma yürütülmesi, söz konusu olaya karışan infaz koruma memurlarının ve hapishane yönetiminin soruşturma süresince açığa alınması, sorumluların tespit edilerek cezalandırılmalarının sağlanması, sürecin şeffaf yürütülmesi ve her aşamada kamuoyunun bilgilendirilmesi, hapishanelerin sivil izleme heyetlerinin inceleme ve denetimine açık hale getirilmesi için yetkililere açık çağrıda buluyor, heyetimizin olayın takipçisi olacağını duyuruyoruz."

ATK ÖNÜNDE PROTESTO

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nde işkence sonucu yaşanan ölüm ve intihara zorlama işkencesi İstanbul Yenibosna Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde protesto etti. İnisiyatif üyeleri, sembolik olarak kanlı tabutu bina önüne bıraktı. Yenibosna metro çıkışında bir araya gelen insiyatifi üyeleri, getirdikleri boş tabutu omuzlayarak ATK önüne yürüdü. İnisiyatif üyeleri yürüyüş sırasında, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" ," Hasta tutsaklar onurumuzdur", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganlarını attı. İnisiyatif üyeleri daha sonra taşıdıkları tabutun üzerine kan temsilen kırmızı boya döktü.