Öğrenci intiharları ile gündeme gelen Akdeniz Üniversitesi KYK yurdunda bulunan “Manevi Rehberlik” tabelası, olayların ardından söküldü. Bir öğrenci ise şunları söyledi: Çok şüpheli durumlar var. Bir intiharda aileye saat yanlış söylenmiş, son intihar eden arkadaşımızsa çok pozitif biriydi.

İntiharlarda çok şüpheli durum var
Öğranciler ve CHP Gençlik Kolları intiharlara ilişkin açıklama gerçekleştirdi. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde yer alan Bezm-i Alem Valide Sultan Kredi Yurtlar Kurumu Yurdu’nda yaşananlar, gözleri Antalya’ya çevirdi. Yurtta kalan üç öğrenci pencereden atlayarak yaşamına son verirken bir öğrenci de evinde intihar etti. İki ay içinde yaşanan dört ölüm, “Öğrenciler neden intihar ediyor?” sorusuna yol açtı.

Ölümlerin kamuoyuna yansımasının ardından yurtta kalan öğrencilerin tarikat baskısı altında olduğu iddia edildi. İsmini paylaşmak istemeyen çok sayıda öğrenci, popüler sosyal medya hesaplarına özel mesajlar atarak yurtta yaşadıkları sorunları anlattı. Öğrencilerin iddiasına göre, yurtta kalan üniversiteliler, şiddet ve tacize varan olaylarla karşı karşıya kaldı.

İsmini vermek istemeyen bir Akdeniz Üniversitesi öğrencisi BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son iki intihar vakası aynı kat ve aynı blokta gerçekleşti. Çok şüpheli bir durum var. İntihar eden en son arkadaşımız Muhammed, etrafına neşe saçan ve pozitif bir arkadaşımızdı. Hayata karşı agresif olan birisi değildi. Annesiyle yaptığı en son telefon görüşmesinde, ‘Yurdumuzda intihar edenlere çok üzülüyorum. Bizim yaşımızdaki gençlerin intihar edeceklerini düşünmüyorum. Bence cinayet’ şeklinde bir konuşması olmuş. Yurt içerisinde dini kurslar yapılıyor. Öğrencilerin katılabileceği herhangi bir kurs yok. Kuran ve Arapça kursu var ve öğrenciler bunlardan rahatsız oluyor. Geçen ay intihar eden arkadaşımızın abisi sosyal medyada bir paylaşım yaptı. Abisinin söylediklerine göre, intihar vakasının sabah 05.00 civarında olduğunu söylemişlerdi ama gece 01.30-02.00 civarında gerçekleşmiş ve ailesine 05.30 civarında haber verilmiş. Eşyalarını ailesine teslim etmeleri zorunluyken, arkadaşlarına vermişler. Telefonundaki verilerde silinmiş halde bulunmuş ve yurtta kamera yokmuş” dedi.

AÇIKLAMAYI POLİSLER SARDI

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve CHP Antalya Gençlik Kolları ise dün, intiharların detaylı şekilde araştırılması talebiyle okulda iki ayrı açıklama yaptı. Öğrencinin yaptığı açıklama, yüzlerce özel güvenlik görevlisi ve polis tarafından takip edildi. Yaşananları BirGün’e anlatan Nurettin Sönmez, “Öğrenciler açıklama yapmak, dertlerini anlatmak istiyor çevreleri yüzlerce güvenlik görevlisi ile sarılıyor. Bir eğitim yuvasında böylesine baskıcı bir ortamın izah edilebilir bir tarafı yok” dedi.

ÖĞRENCİLER BASKI ALTINDA

Yurttaki öğrencilerin tedirgin olduğunu ifade eden Sönmez, öğrencilerin anlattıklarını şu sözlerle aktardı:

“Öğrencilerle konuşma fırsatımız oldu. Kendilerini büyük baskı altında hissettiklerini söylediler. Çeşitli tarikatların yurtta yuvalandığını belirtiyorlar. Yurtta psikolojik danışman olmadığını belirten öğrenciler, buna karşın iki tane manevi rehberin yurtta görev yaptığını anlatıyor. İntihaların ardından gözlerin yurda çevrilmesi ile yurtta manevi rehberin kullandığı odanın kapısına asılan, ‘Manevi Rehber’ tabelası kaldırılmış.”

KOMİSYON TOPLANACAK

Sönmez, Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin bir komisyon kurarak intiharların nedeninin açığa çıkarılması için mücadele edeceğini vurguladı. Sönmez’in verdiği bilgiye göre, komisyonda akademisyenlerin yanı sıra Antalya Üniversitesi öğrencileri de yer alacak. Komisyon, çalışmaların tamamlanmasının ardından bir rapor yayımlayacak. Konu Meclis gündemine de taşındı. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül intiharları Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sordu. Bülbül şu soruları sordu:

•İntihar olayları ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

•Bakanlığınız benzer olayların önlenmesiyle ilgili ne gibi tedbirler düşünmektedir?

•Son bir yılda KYK yurtlarında kaç öğrenci hayatını kaybetmiştir?

REKTÖRLÜK AÇIKLAMA YAYIMLADI

Olayın kamuoyunda geniş yankı bulması ile Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü bir açıklama yayımladı. Açıklamada, intiharlar ile ilgili komisyon kurulduğu belirtildi. Olayların üzerinin örtüldüğü, intiharların araştırılmadığı yönündeki iddiaların üzerine ise Kredi
ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi. Müdürlüğün açıklamasında, iddiaların gerçek olmadığını savunularak, “Her üç da olay emniyet tarafından soruşturulmuş, olay yeri incelemeleri yapılmış, gerekli ifadeler alınmış ve dosyalar savcılığa intikal etmiştir. Süreç adli makamlarımız tarafından titizlikle yürütülmektedir” denildi.