Batman'da yaşamına son veren 18 yaşındaki İpek Er'e cinsel saldırıda bulunarak ölümüne sebebiyet veren tutuksuz sanık Musa Orhan'ın, Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Sanık Musa Orhan, davanın ilk duruşmasında savunma yapmayarak susma hakkını kullandı. Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

İpek Er’in ölümüne sebep olan Musa Orhan'ın tutuklanması talebi reddedildi

Batman'ın Beşiri ilçesinde, 18 Ağustos'ta hayatını kaybeden İpek Er'in, geride bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söylediği Musa Orhan'ın yargılandığı davanın ilk duruşması Siirt'te başladı. Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, Orhan'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Dava, 25 Şubat 2021 tarihine erteledi.

DHA’nın aktardığına göre, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis istemiyle yargılanan Musa Orhan, duruşmaya, Ankara'dan SEBGİS sistemiyle katılacağı, İpek Er'in ailesi ve avukatlarının da duruşmada hazır bulunacağı öğrenildi.

ipek-er-in-intiharina-sebep-olan-musa-orhan-in-yargilanmasina-baslandi-793447-1.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Sıddık Taş, Rosa Kadın Derneği üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Eş Başkanı Yardımcısı Rehşan Bataray, Batman Baro Başkanı Hamid Çakan, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Urfa Barosuna bağlı avukatlar, duruşmaya katılmak ve müdafilik taleplerini sunmak üzere Siirt Adliyesi’ne geldi.

Ancak mahkeme başkanı, salgın nedeniyle Er ailesi avukatlarından 5 avukat ve müdafilik talebini vermek için milletvekilleriyle beraber toplam 20 kişinin duruşma salonuna girmesine izin verdi. 46 avukat ve gazeteciler ise salona alınmadı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı davanın duruşması başladı.

SANIK ORHAN SAVUNMA YAPMADI

Sanık Orhan'ın Ankara'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya, İpek Er'in annesi Hakime Kılınç, babası Fuat Er, ağabeyi Kemal Er müşteki sıfatıyla katılırken, taraflarına avukatları da hazır bulundu.

Sanık Musa Orhan duruşmada önceki beyanlarını yineleyerek ve susma hakkını kullanmak istediğini söyleyerek savunma yapmadı. Duruşma avukatların savunmalarıyla devam etti.

NE OLMUŞTU?

Batman'da 18 yaşındaki İpek Er'i bir evde alıkoyarak 20 gün cinsel saldırıda bulunan ve ölümüne neden olan ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile yurttaşların günler süren tepkisinin ardından hakkında dava açılan ve tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan tahliye edilmişti.

Tepkilerin ardından İçişleri Bakanlığı, Musa Orhan hakkında açıklama yapmış ve Uzman Çavuş Musa Orhan'ın, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ihraç edildiğini duyurmuştu.