İptal edildikçe yeni proje hazırlıyorlar

Aycan KARADAĞ

Manisa Salihli’de 14 adet jeotermal kaynak arama projesi iptal edilen şirketin projeyi küçültmesi üzerine yeniden çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. 4 adet sondaj kuyusu için verilen kararı bölge halkı yeniden yargıya taşıyacak.

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Dinamik Enerji Yatırımları Sanayi şirketi tarafından yapılması planlanan 14 adet jeotermal kuyu arama projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yurttaşların itirazları sonucunda Manisa Bölge İdari Mahkemesi tarafından iptal edildi. Projede küçülmeye giden şirkete yeniden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

6 bin 880 metrekare büyüklüğündeki alanda yapılması planlanan projenin tamamı tarım arazisi üzerinde bulunuyor. Çalışma yapılacak bölgeye ise en yakın yerleşim birimi sadece 30 metre uzaklıkta yer alıyor. Ruhsat alanı içerisinde Gediz Nehri geçerken proje alanına Marmara Gölü 15 kilometre uzaklıkta.

CHP Manisa Milletvekilli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bölgede tarım yapılması isteniyorsa yeni jeotermallere izin verilmemesi gerektiğini dikkat çekerek, “Tarım ve yeraltı sularına ciddi zarar veriyorlar. Artık yenilerine izin verilmemeli. Manisa tarımın başkentiydi, bölgede tarım bitti” dedi.

BAKANLIK GÖRMELİ

Şirketlerin iptal edilen projelerle tekrar başvurarak kısır bir döngüye döndüğünü belirten Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege ise şöyle konuştu: “Daha önce aynı şirket daha büyük alanda 14 sondaj kuyusu açmak için ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bizler bu karara itiraz ettik ve karar iptal edildi. Şirket yeniden düzenleme yaparak yeniden ÇED gerekli değildir kararı aldı. Ama değişik bir şey yok. Sadece koordinatları değiştiriyorlar. Mahkemenin kararlarını dolanarak yeniden projeyi onaylatıyorlar. Onlar yeni proje açtıkça, bizler iptal ettireceğiz. Bu kısır bir döngüye dönüyor. Bakanlığın bunu görmesi lazım.”

5 İLDE JES SORUNU KONUŞULACAK

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından kurulan “Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu” çalışmalarına başladı. Komisyonun ilk durağı jeotermallerin kuşattığı Aydın olacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığında kurulan komisyon, 19 Ocak Salı günü çalışmalarına başlıyor. Dört gün sürecek komisyon çalışmasında amacının jeotermal enerji ile ilgili konularda bilgi toplamak, araştırma yapmak, tedbirler geliştirmek ve önerilerde bulunmak olduğu belirtildi. Aydın’ın ardından Manisa, Denizli, Muğla ve İzmir’de de konuyla ilgili görüşmeler yapılacak.