İBB; mimar Kıran’ın tasarladığı ve kurul onayı olmadan inşaatı yapılan ‘Kabataş Martı Projesi’nin iptal edilmediğini açıklasa da yeniden düzenleme yapılacağını duyurdu

İptal yok yağmaya devam

UĞUR ŞAHİN - @uugurs
ugursahin@birgun.net

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), kanatları açık bir martı şeklinde tasarlandığı için kamuoyunda ‘Martı Projesi’ olarak da bilinen ‘Kabataş Transfer Merkezi Projesi’ni iptal ettiği iddia edildi. Mimar Hakan Kıran’ın çizdiği proje; denize dolgu şeklinde iskeleler ve kıyı çizgisine martı şeklinde beton bir yapı içeriyor. İddiaya göre ise belediye, projenin Koruma Kurulu’nun onay kararı bulunmayan kara kısmını iptal etti. Bununla beraber, meydanda yeni bir proje olup olmadığı soruları ortaya çıkmış oldu.

Konuya ilişkin projenin mimarı Hakan Kıran, ‘İstanbul Dubaileştiriliyor’ dediği için Kıran ile davalık olan bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar ve İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hakkı Sağlam BirGün’e konuştu.

iptal-yok-yagmaya-devam-506521-1.
Hakan Kıran

‘Yönetim tasarrufu’iması

Projenin mimarı Hakan Kıran, kendisine resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi. “Şu an sadece duyumdan ibaret” diyen Kıran, “Yönetimlerin dönemsel tasarrufları olabilir. İtibar edilecek şey ise resmi açıklamadır” diye konuştu. Kıran, şunları ifade etti: “Sizinle aynı bilgiye sahibim. Bana bir bilgi gelmedi. Zaten biz projelerimizi epey önce hazırladık, yükümlülüğümüzü tamamladık. Bana tebliğde bulunulmadı, resmi bir açıklama da görmedim. Herhangi bir bilgim de yok, duyumdan ibaret. Herkes arıyor, soruyor. Biz mimar olarak projeleri yapıyoruz, veriyoruz. Ama yönetimlerin dönemsel tasarrufları olabilir. İtibar edilecek şey ise resmi açıklamadır. O da karşıma çıkmadı. Çıkarsa da gerekçe açıklarlarsa yorum yapmak gerekiyorsa yaparım. Şu anda farazi bir konuşma olur.”

iptal-yok-yagmaya-devam-506524-1.
Bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal

‘Topbaş gitti, Kıran da gitti’

'Kabataş Martı Projesi: İstanbul’un Dubaileştirilmesi ve Mimarın Etiği’ başlıklı makalesinden dolayı Kıran’ın dava açtığı bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal ise şunları söyledi: “İktidar eleştiri dinlemiyor. Kalkıp da İstanbul Dubaileştiriliyor dediğimiz için, bu kaygıyla projenin iptal edildiğini sanmıyorum. Topbaş gitti, Kıran da gözde mimarıydı, şimdi o da gitti. Şimdi de Belediye Başkanı’nın yakına verilir, martı olmaz, başka bir şey olur. O kadar gayri şeffaf ki, ne olduğunu bilmiyoruz.”

iptal-yok-yagmaya-devam-506523-1.
TMMOB’den Akif Burak Atlar

'Dava sürüyor'

TMMOB’den Akif Burak Atlar, Kabataş İskelesi Ulaşım Transfer Merkezi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri’ne ilişkin açtıkları davanın sürdüğünü dile getirdi. Atlar, “Kamuoyunda transfer merkezi inşaatının martı projesi olarak bilinmesi, transfer merkezi için yapımı düşünülen mimari projenin martı formunda olması nedeniyle. Eğer söylenildiği gibi martı projesi geri çekildiyse, bu Ulaşım Transfer Merkezi plan kararının değil, mimari avan projenin iptali anlamına gelebilir. Bu gibi proje süreçleri şeffaf ve katılımcı yöntemlerle yürütülmediği için gerçek bilgiye erişmekte zorlanıyoruz. Ancak ne olursa olsun proje inşaatı ve dolgu sahası ilerlediği için tarihi kıyı koruma alanında telafisi olmayan zararlar ne yazık ki oluşmuş durumda” şeklinde konuştu.

iptal-yok-yagmaya-devam-506522-1.
CHP’li Hakkı Sağlam

‘Mart 2019’da hizmete açılacak’

CHP’li Hakkı Sağlam projenin iptal edilmediğini söyledi. Sağlam, “Aldığım bilgeye göre iptal yok, proje devam ediyor. Kamulaştırma kaynaklı sorun çıkmış olacak ki, revizyon meselesi var. Duyumuma göre, deniz kısmını bitirildi, kara kısmına başlanacak ve Mart 2019’da hizmete açılacak” diye konuştu.

**

TMMOB’den İBB’ye 5 soru

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekteri Cevahir Efe Akçelik, İBB’ye ‘bilgi edinme hakkı’ kapsamında beş soru yöneltti. Akçelik, İBB’den şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

»Kabataş İskeleleri Dolgu ve Yakın Çevresi Meydan Düzenleme Projesi iptal edilmiş midir?

»Proje kapsamında tanıtım, reklam giderleri de dahil ne kadar harcama yapılmış, kamu zarara uğratılmış mıdır?

»Proje ile tasarlanan Kabataş- Mahmutbey Metro hattı, deniz ulaşımı, tramvay ve füniküler hattı entegrasyonu nasıl sağlanacaktır?

»Proje ile yer altına alınması planlanan Dolmabahçe Fındıklı kara ulaşım trafiğinin akıbeti ne olacaktır?

»Proje ile yer altına alınması planlanan belediye otobüs duraklarının akıbeti ne olacaktır?