Irak Başbakanı: ABD ordusundan çekilmeye dair mektup aldık

Irak parlamentosunun geçen gün yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkması yönünde karar almasının ardından ABD güçlerinin ülkeden çıkmaya yönelik prosedürleri hayata geçirmeye başladığı iddialarına Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi doğruladı.

AFP’nin iddiasına göre, ABD güçleri, Irak’tan ”güvenli çıkış” konusunda Iraklı yetkilileri bilgilendirdi. ABD Deniz Piyadeleri Komutanı Tuğgeneral William Seely, Irak müşterek operasyon komutanlığına bu yönde bir mektup gönderdi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD ordusundan askerlerinin Irak’tan çekilmelerine dair mektup aldıklarını söyledi. Mektubun Arapça ve İngilizce versiyonlarının aynı olmadığını belirten Abdulmehdi, konuyla ilgili açıklama talep ettiklerini dile getirdi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, “ABD ordusundan Irak’tan çekileceğine dair bir mektup aldık” dedi.

Abdülmehdi: “ABD bize, yani devlete o belgeyi teslim etti. Bu bir taslak ise bu durumu halkımıza nasıl anlatalım? Tamam güzel bu bir taslak ama devlete çekilme belgesi teslim edildi. Bir başka mektup/mesaj ile durumu bize açıklamalılar.” dedi.

Esper yalanlamıştı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise iddiayı yalanlamıştı. Gazetecilere açıklama yapan Esper “Irak’tan çekilmek gibi herhangi bir karar yoktur” dedi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Mark Milley ise bahsi geçen ”Irak’tan çekilme” mektubunun koordinasyon amacıyla gönderilen bir taslak mektup olduğunu söyledi. Mektubun bir ”yanlışlık” sonucu servis edildiği belirtildi.

Irak Meclisi dün yabancı askerlerin ülkeden çıkarılması kararı almıştı.