IŞİD’in son günlerde artan saldırıları üzerine Irak ordusu ve Peşmergeler ortak operasyon başlattı. Erbil’i ziyaret eden Irak Başbakanı Kazımi, Barzani ile görüşmesinde radikal İslamcıları avlayacaklarını söyledi.

Irak Başbakanı Kazımi: IŞİD’i avlayacağız

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak ordusu ve Erbil yönetimi IŞİD’ekarşı askeri operasyon başlattı. Son dönemlerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yönelik saldırılarda bulunan radikal İslamcı örgüt dün de Kerkük’te Irak ordusunu vurdu. Kerkük’e bağlı Dibis ilçesi yakınında yapılan saldırıda 2 Irak askeri hayatını kaybetti. Durmayan saldırılar sonrası Irak ordusu ve Peşmerge dün cihatçılara karşı operasyona girişti.

Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil ve Mahmur'u ziyaret eden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de IŞİD'e "Sizi avlayacağız" mesajı verdi. Beraberindeki üst düzey askeri bir heyetle birlikte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'yi ziyaret etden Kazımi, IŞİD’e karşı ortak operasyonu konuştu. Erbil-Bağdat hattında yaşanan sorunların da gündeme geldiği görüşmede, öncelikli olarak "terörle mücadele” kapsamında peşmerge ile Irak ordusu arasındaki koordinasyonun yoğunlaştırılması gerektiği belirtildi.


KAZIMİ MAHMUR'DA: IŞİD'İ AVLAYACAĞIZ

Erbil ziyareti sonrası Musul'un Mahmur ilçesine giden Kazımi, burada yaptığı konuşmada IŞİD'e seslenerek "Boşuna hayaller kurmayın. Pusudayız, birer birer sizi takip ediyoruz, liderlerinizi birer birer avlayacağız. Hak ettiğiniz cezayı alacaksınız. Yer altına saklananlarınız da havadan ve karadan gözetleniyor. Cesurca karşınızda duracak ve yenilmiş IŞİD artıklarının geri dönmesine izin verilmeyecek” dedi. Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı da Kazımi'nin ziyaretine ilişkin açıklamasında “Bu ziyaret, Irak ordusu ile peşmerge arasında IŞİD’e karşı ortak mücadelede varılan anlaşmanın bundan sonra daha güçlü hayat bulacağının işaretidir” denildi.

PEŞMERGE VE ORDU HAREKÂTA BAŞLADI

Kazımi'nin IKBY ziyareti Irak ordusuyla peşmergenin IŞİD'e karşı ortak "süpürme operasyonu başlatmasıyla eş zamanlı gerçekleşti. Peşmerge Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Süleymaniye’nin Germiyan bölgesiyle Diyala’nın Karatepe ilçesinde dün başlatılan ortak operasyonun daha önce yapılan anlaşmaya göre yapıldığı belirtildi. IKBY Başkan Yardımcısı Cafer Mustafa da ortak operasyonda IŞİD’e ait tünel, sığınak, patlayıcı ve diğer malzemelere el konulduğunu duyurdu. Mustafa, "Terörle mücadelede yaptığımız en iyi başlangıç bugünkü başlangıçtı. Irak ordusu ve peşmerge şimdi IŞİD’e karşı aynı mevzide. IŞİD’in saklandığı bölgelerin tamamı temizlenecek" açıklaması yaptı.

ABD KOALİSYONUNDAN ERBİL'E DESTEK MESAJI

Bu arada Irak'ta ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı askeri koalisyon IŞİD saldırıları arttıkça ülkedeki varlığını korumaya devam ediyor. IKBY Başbakanlık Ofisi'nin 7 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'ye mektup gönderdiği, mektupta "ABD'ye bağlı koalisyon güçlerinin peşmergeyi IŞİD'e karşı mücadelede desteklemeye devam edeceğini" belirttiği aktarılmıştı. Mektupta, "IKBY ile ABD arasındaki özel ilişki, karşılıklı değer ve saygıya dayanmaktadır. Her iki tarafın ortak çalışmasını memnuniyetle karşılıyoruz” denildiği kaydedilmişti. IŞİD'in 2017'de yenilgiye uğratıldığı ülkede son 10 gün içerisinde Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde 6, Mahmur’da 10 ve Kerkük'te ise 4 peşmerge IŞİD saldırıları sonucu hayatını kaybetmişti.