Irak Parlamentosu’nun yabancı askerlerle ilgili kararı halen tartışılırken NATO, Irak’ta eğitimlerine devam edeceğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’yle görüşürken Iraklılar, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması için protesto gösterisi düzenledi

Irak’ta ABD ve NATO düğümü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı yeni hükümet talebiyle aylardır protesto gösterileri düzenleyen yurttaşlar bu kez ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması talebiyle eylem düzenledi. Şii lider Mukteda el Sadr’ın desteklediği protesto gösterilerinde ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı.

Başkent Bağdat’ta Cediriye ve Kerrada bölgelerinde binlerce kişinin katıldığı eylemlerde, ABD’nin suikastı sonucu hayatını kaybeden İranlı komutan Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’in fotoğrafları taşındı. Irak bayraklarının taşındığı eylemde, Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasına yönelik kararı hatırlatıldı.

Yaklaşık dört aydır işsizlik, yolsuzluk, kamu hizmetleri yetersizliği ve İran’ın ülkedeki egemenliğinin protesto edildiği Bağdat’ta Iraklı güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, protesto gösterilerinde 600’den fazla yurttaşın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

TRUMP, NEÇİRVAN BARZANİ’YLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmede ilginç detaylar yer aldı. Trump’ın Suriye’deki Kürt güçlerinden farklı bir siyaset yürüten Barzani’ye Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) övmesi ise dikkat çekti. Barzani’ye, Suriye’deki petrol sahalarını alıkoyan ABD askerlerinden bahseden Trump, “Biz petrol için askerleri bıraktık, çünkü petrolü biz alıyoruz ve petrolü çok güzel güvenliğe aldık. Aynı zamanda binlerce IŞİD’li esirimiz var. Halifeliğin yüzde 100’ünü ele geçirdik. Ve bu, çok ilginç bir bölge” dedi.

NATO IRAK’TAN ÇIKMIYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’le görüştü. Irak Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Salih ve Stoltenberg’in İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 50’nci Dünya Ekonomik Forumu kapsamında bir araya geldiğini duyurdu. Basına kapalı yapılan görüşmede, Stoltenberg’in Salih’e NATO’nun Irak’taki güvenlik güçlerine eğitim vermeye devam edeceklerini açıkladığı belirtildi. NATO, Temmuz 2018’de, Bağdat hükümetinin talebi üzerine Irak’a askeri danışman gönderme kararı almıştı. Ana karargahı başkent Bağdat’ta yer alan ve operasyonlara katılmayan NATO Irak Misyonu’nun bünyesinde yaklaşık 500 askeri danışman bulunuyor.