Irak'ta birçok kentte hükümet karşıtı protestolar: Hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi

Irak’ta 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısı 20'ye yükselirken kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

İşsizlik, yetersiz kamu hizmeti ve yolsuzluğa karşı başlayan gösterilerde güvenlik güçleri eylemcilere karşı gerçek mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandı.

Başkent Bağdat'ta ise internet erişiminde sorun yaşandığı ve olup bitenleri kamuoyuna aktarma konusunda sıkıntılar yaşandığı öğrenildi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi başkent Bağdat’ta perşembe sabahı saat 5’ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Başbakan Abdülmehdi, Bağdat Havalimanı’nda gelen ve giden yolcuların, ambulansların, hastane, elektrik ve su departmanlarında çalışanların ve hacıların sokağa çıkma yasağından muaf olduğunu açıkladı. Abdülmehdi ülkenin diğer bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etme kararını valilerin vereceğini açıkladı.

Irak’ın güney kentleri Nasiriye, Amara ve Hilla’da da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Geçtiğimiz hafta birçok siyasi parti ve dernek bir araya gelerek işsizlik ve yolsuzlukla mücadele konusunda başbakanlık önünde bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada yüzlerce üniversite mezunu ve yüksek lisans, doktora sahibi Iraklı vatandaş, iş ve kaliteli yaşam haklarının verilmesini talep etmiş, sorumluların taleplerini yerine getirilmesi çağrısında bulunmuşlardı. Görüş bildirme ve protesto haklarını kullanan Iraklılar güvenlik güçlerinin sert müdahalesine maruz kalmıştı.