Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve PKK arasında bir süredir var olan gerginlik, sıcak çatışmaya dönüştü. 5 peşmergenin öldüğü belirtildi.

Irak’ta gerginlik çatışmaya döndü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Barzani ailesinin ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) ağırlıkta olduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), PKK ile bir süredir yaşadığı krizin çözülememesi nedeniyle artan gerginlik, can kaybının yaşandığı çatışmalara neden oldu. IKBY, Duhok kentine bağlı Amedi ilçesinde Metina bölgesinde devriye gezen bir peşmerge timine, dün saldırı düzenlendiğini duyurdu. IKBY tarafından yapılan açıklamada, “PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıda 5 peşmerge yaşamını yitirirken, 4’ü ağır olmak üzere 6 peşmerge de yaralandı” dendi.

Duhok bölgesinden gelen çatışma haberlerinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Mahmur’da PKK’ye ait hedeflere yönelik silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) operasyon düzenlediği iddia edildi. Dün, gün içinde bölgeden gelen sıcak çatışma haberleriyle birlikte üst düzey açıklamalar da peş peşe geldi.

‘BARIŞÇIL ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ’

Duhok’tan gelen ölüm haberlerinin ardından Kürdistan Parlamentosu Peşmerge İşleri Komisyonu yaptığı açıklamada, PKK’nin savaş bahanesiyle Kürdistan Bölgesi için tehlike oluşturduğunu vurguladı. açıklamada şu ifadelere yer verildi: “PKK Kürdistan Bölgesi’nin yüzlerce köyünün boşalmasına ve yıkılmasına sebep olmuştur. Kürdistan Bölgesi’nin kazanımları ve egemenliği üzerinde tehlike oluşturmamalarını talep ediyoruz. Bölge sınırlarına saygı duyulmalı, Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve istikrarı tehlikeye atılmamalıdır. Kürt’ün kanı Kürt’ün eliyle dökülmemeli. Bu yüzden Türkiye ile PKK sorununun barışçıl şekilde çözülmesini, çözüm bulunmaması durumunda da sorunu Türkiye topraklarında sonuçlandırmalarını talep ediyoruz” dedi. HPG de bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Metina bölgesindeki güçlerimize ait kamp sahamıza giren KDP güçlerini uyarma amacıyla sadece ferdi silahlar kullanılarak havaya ateş açılmıştır. Ancak bu uyarıyı dikkate almayarak ilerleyen zırhlı araçlardan birisinin nasıl vurulduğu tarafımızca tespit edilememiştir. Önceden döşenmiş bir mayının mı patladığı, yoksa bir hava saldırısı mı olduğu tespit edilememiştir. Halkımıza ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

SİHA’LAR MAHMUR’A HAVALANDI

TSK’ye ait Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA), Mahmur’da PKK’ye ait hedeflere yönelik operasyon yaptığı iddia edildi. ANF’nin haberine göre, Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Erbil İl Teşkilatı Sorumlu Yardımcısı Reşad Galali, operasyon sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

irak-ta-gerginlik-catismaya-dondu-884428-1.