Irak'ta bir süredir hükümet krizinin tarafı olan destekçilerinin eylemlerde bulunduğu Şii lider Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Sadr'ın açıklamasının ardından taraftarları protesto gösterileri düzenledi, hükümet binalarına girdi.

Irak’ta Sadr siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu, taraftarları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, İran'da ikamet eden ve dün "mercilik görevine son verdiğini" duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım el-Hairi'yi de eleştiren Sadr, Hairi'nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığın savundu.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

Sadr destekçileri, hükümet krizinin çözümü için bir süredir başkent Bağdat'taki Meclis binası önünde eylemlerini sürdürüyordu.

Sadr'ın siyasetten tamamen çekildiğini duyurmasının ardından, başkent Bağdat'ta toplanan Sadr destekçileri, Yeşil Bölge’deki hükümet binalarına girmeye çalıştı.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

SADR TARAFTARLARA CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NA GİRDi

Gelişmelerin ardından Sadr destekçisi bir grup, Yeşil Bölge'de bulunan Hükümet Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto ettti. Şii liderin destekçileri, alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplandı. Sadr yanlısı grup, burada protestolarla hükümet yetkililerini istifaya çağırdı.

Bunun üzerine Bağdat'ta Sadr destekçilerinin eylemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığından yapılan açıklamada, Bağdat'ta bugün saat 15.30 itibarıyla sokağa çıkma yasağı kararı alındığı bildirildi. Ancak eylemler devam etti.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Sadr yanlısı bir grup, başkentte hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı.

Öte yandan Sadr destekçisi bir diğer grup da Bağdat'taki Hükümet Sarayı'na girdi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

IRAK’TA NE OLDU?

Irak’ta 10 Ekim 2021 Pazar günü düzenlenen parlamento seçimlerini Mukteda es-Sadr’ın partisi kazanmış fakat parti hükümeti kuramamış ve Sadr, haziran ayında milletvekillerini meclisten çekmişti. Daha sonra hükümeti kurma görevi Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmiş ve Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr destekçileri protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı.