Irak Dışişleri Bakanlığı, İran ve Türkiye’nin Irak topraklarında gerçekleştirdiği askeri operasyonların uluslararası sözleşme ve yasaları ihlal ettiğini savunarak, bu operasyonların "egemenlik ihlali" olduğunu belirtti.

Irak'tan hava operasyonları nedeniyle Türkiye ve İran’a ‘egemenlik’ tepkisi
Fotoğraf: Rudaw

Irak Dışişleri Bakanlığı; Türkiye’nin ‘Pençe-Kilit Hava Harekatı’, İran’ın ise füze ve İHA'larla yaptığı operasyon nedeniyle Irak'ın egemenlik haklarının ihlal edildiğine dair açıklama yaptı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “İran ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlanan bombardımanlarının uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğu” ifade edildi.

Yazılı açıklamada, “Irak Cumhuriyeti Hükümeti, İran'ın, Irak Kürdistan Bölgesi'ni insansız hava araçları ve füzelerle bombalamasını kesin olarak reddediyor ve şiddetle kınıyor” denildi.

Rudaw’da yer alan habere göre açıklamada “İran ve Türkiye güçlerinin İHA ve füzelerle Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlan saldırıları Irak egemenliğinin ihlalidir ve uygulamada, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşmeleri ve yasaları ihlal eder” ifadelerine yer verildi.

"İYİ KOMŞULUK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR"

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve İran’ın komşuluk ilişkilerini de ihlal ettiğini, “Saldırılar, tüm tarafların hizmetine yönelik katılımcı güvenlik çalışmaları yürütmek için bir neden olması gereken iyi komşuluk ilkesini de ihlal etmektedir” sözleriyle belirtti.

Açıklamada “Irak Hükümeti, topraklarının komşu ülkelerden herhangi birine zarar verecek bir karargâh veya geçit olmasını aynı zamanda da dış taraflar için çatışma ve hesaplaşma arenası olmasını reddediyor” denildi.