Iraklı protestocular Bağdat'ta bulunan ABD elçiliğini basarak içeri girdi. ABD'li diplomatlar ise binayı daha önce terk etmişti. Baskın ile ilgili açıklama yapan Trump, İran'ın organize ettiğini savundu. Öte yandan Irak Başbakanı protestocuların bina önünden acilen ayrılmaları çağrısında bulundu

Iraklı protestocular ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni bastı

Iraklı protestocular, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasını basarak içeri girdi.

Protestocular, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğunu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD elçiliğinin kapısını kırdı.

Iraklı göstericiler ABD karşıtı sloganlar atarak elçilik binasına girdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre ABD yönetiminin Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları'na düzenlediği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, sabah saatlerinde Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.

Göstericiler elçilik binasına girmeden önce dış duvarını ateşe vermişti.

Trump İran'ı suçladı

Bağdat'ta ABD Büyükelçiliği'ne yönelik saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan bir açıklama geldi. Trump, saldırıyı İran'ın organize ettiğini savundu

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Hizbullah ve Haşdi Abi destekçilerinin Amerikan Büyükelçiliği'ni basmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan ABD Başkanı, "İran bir Amerikan paralı askerini öldürdü, birçoğunu yaraladı. Güçlü bir şekilde yanıt verdik, ve her zaman vereceğiz. Şimdi ise İran, Irak'taki ABD Büyükelçiliği'ne yönelik bir saldırıyı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar. Ek olarak, Irak'tan Büyükelçiliği korumak için güçlerini kullanmalarını bekliyoruz ve bunu bildirdik!" ifadelerini kullandı.

irakli-protestocular-abd-nin-bagdat-buyukelciligi-ni-basti-669089-1.

Irak Başbakanı'ndan protestoculara çağrı

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, protestoculara ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binası önünden acilen ayrılmaları çağrısında bulundu.

Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD’nin askeri mevzilerimize (Hizbullah Tugayları) saldırısı, hükümet tarafından kınandı. Halkımızın güvenliği için birtakım tedbirler de alındı." ifadelerini kullandı.

Irak'taki yabancı misyon temsilciliklerinin korunmasının hükümetin görevi olduğunu kaydeden Abdulmehdi, protestoculardan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binası önünden acilen ayrılmalarını istedi.

Abdulmehdi ayrıca ülkedeki yabancı misyon temsilciliklerine yönelik saldırıların güvenlik güçlerince engelleneceğini ve buna kalkışanların yasalara göre cezalandırılacağını belirtti.

Irak'ta 1 Ekim'de başlayan gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ancak geçen süreye rağmen ülkede yeni bir başbakan belirlenememişti.

Irak'ta 3 gün yas ilan edildi

Başbakan Adil Abdulmehdi, ABD'nin Haşdi Şabi'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan ettiğini bildirdi.

irakli-protestocular-abd-nin-bagdat-buyukelciligi-ni-basti-669090-1.

ABD'nin Hizbullah Tugayları'na yönelik saldırısı

ABD Savunma Bakanlığı önceki gün, diplomatlarına yapılan saldırıya misilleme olarak, Hizbullah Tugayları'nın, Irak ve Suriye'deki toplam 5 üssüne hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı.

Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını bildirmişti.

Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

irakli-protestocular-abd-nin-bagdat-buyukelciligi-ni-basti-669098-1.