Tahran yönetimi, aralarında eski CENTCOM Komutanı Joseph Votel, eski ABD Genelkurmay Başkanı George William Casey, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea ve eski ABD İsrail Büyükelçisi David Melech Friedman’ın da olduğu 24 kişiyi, ‘terörle mücadele’ doğrultusunda yaptırım listesine dahil etti.

İran, 24 ABD’liyi daha yaptırım listesine aldı

İran Dışişleri Bakanlığı, ‘terörle mücadele’ ve insan hakları ihlalleri doğrultusunda ABD makamlarına uyguladığı yaptırım listesine 24 kişiyi daha ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bildiride, CENTCOM eski Komutanı Joseph Votel, ABD eski Genelkurmay Başkanı George William Casey ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı William Louis Giuliani'nin yaptırım listesine alındığını belirtti.

İHA’nın aktardığına göre İran Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı bildiride ‘terörle mücadele’ doğrultusunda 9 ve insan hakları ihlalleri doğrultusunda ise 15 ABD’li isme yaptırım uygulama kararı alındı.

‘Terörle mücadele’ doğrultusunda yaptırım listesine alınanlar arasında, eski CENTCOM Komutanı Joseph Votel, eski ABD Genelkurmay Başkanı George William Casey, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudolph William Louis Giuliani, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea ve eski ABD İsrail Büyükelçisi David Melech Friedman gibi isimler yer aldı.

İnsan hakları ihlalleri doğrultusunda yaptırım listesine alınanalar arasında ise eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Ticaret Bakanı olan Wilbur Louis Ross, Barack Obama döneminde ABD Hazine Bakanı olan Jacob Joseph Lew ve ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell gibi isimler yer aldı.

“İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLAR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırımların uluslararası hukuka aykırı olduğu ve insan haklarını ihlal ettiği belirtilen bildiride, "ABD'nin uyguladığı yaptırımlar İran halkının yaşamını zorlamaktadır. Özellikle Covid-19 salgını süresince sağlık hizmetlerinin engellenmesi, ilaç ve tıbbi malzemelere yönelik yaptırımlar İran halkının en doğal yaşam hakkını olumsuz etkilemiş ve milyonlarca İranlının sosyal yaşamını kuşatma altına almıştır. Bu apaçık insan hakları ihlali ve uluslararası hukuka aykırı bir durumdur" sözleri yer aldı.