İran Adli Tıp Kurumu tarafından yayınlanan, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından kötü muamele gördüğü iddialarıyla komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin raporda, Amini'nin ölümünün 'beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden' kaynaklandığı öne sürüldü. Amini'nin ailesi, kızlarının herhangi bir sağlık sorununun olmadığını söylemişti.

İran Adli Tıp Kurumu: Mahsa Amini'nin ölümü darptan değil organ yetmezliğinden kaynaklandı

İran Adli Tıp Kurumu, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle İrşad Devriyeleri olarak bilinen ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmasının ardından kötü muamele gördüğü iddialarıyla komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin rapor yayımladı.

Hastane belgelerine, beyin ve akciğer taramasına, otopsi sonuçlarına ve patoloji testlerine dayandırılan raporda, Amini'nin ölümünün "başına, hayati organlarına ve vücuduna darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığını öne sürüldü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre raporda, 13 Eylül tarihinde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Amini'nin 8 yaşındayken beyin ameliyatı geçirdiği ve buna bağlı olarak beynin hipotalamus ve hipofiz bezinde adrenalin ve tiroid bozukluğu olduğu ifade edildi.

Amini'nin bu nedenle hidrokortizon, levotiroksin ve desmopresin ilaçları kullandığı bildirildi. Amini'nin "altta yatan hastalıkları" nedeniyle gözaltındayken fenalaştığı kaydedilen raporda, "İlk kritik dakikalardaki etkisiz kalp solunum resüsitasyonundan dolayı ciddi hipoksiye maruz kaldı ve bunun sonucunda beyin hasarı oluştu" ifadeleri yer aldı.

Mahsa Amini'nin ailesi ise kızlarının herhangi bir sağlık sorununun olmadığını söylemişti.

NE OLMUŞTU?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle İrşad Devriyesi olarak bilinen ahlak polisleri tarafından 13 Eylül'de gözaltına alınmıştı.

Gözaltına kötü muameleye maruz kaldığı ifade edilen Amini, komaya girerek hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ölümünün ardından molla rejimine karşı İranlı yurttaşlar protestolar düzenlemiş ve yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı ifade edilmişti.