Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün Azerbaycan’ın İran’daki büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendiğini ve 1 kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını duyurdu. Tahran Polis Komutanlığı'ndan saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganın yakalandığı belirtilerek, "İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi" denildi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şüphelinin gözaltına alındığı belirtilerek olayla ilgili soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı
Fotoğraf: AA

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Bakü saatiyle 08.30 sıralarında Tahran'daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında saldırganın, saldırıyı Kalaşnikof otomatik silahla düzenlediği ve güvenlik noktasına ateş açtığı belirtildi.

Saldırıda güvenlik şefinin hayatını kaybettiği ve iki güvenlik görevlisinin ise saldırıyı engellemeye çalışırken yaralandığı açıklandı. Olayın soruşturulduğu ifade edildi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliği'nin güvenliğinin sağlanana kadar Büyükelçiliği tahliye etme kararı alındığını belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının bir an önce soruşturulmasını isteyerek "Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." dedi.

Aliyev, Twitter hesabından, "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." paylaşımında bulundu.

İRAN'DAN AÇIKLAMA: SALDIRGAN YAKALANDI

İran'daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, silahlı saldırıyla ilgili bilgi verdi.

Fars Haber Ajansı'na göre, Rahimi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenleyen saldırganın yakalandığını söyledi.

Rahimi, "Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin yaralanmasına neden oldu." dedi.

Rahimi, "Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi." ifadelerini kullandı.

Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, saldırıyla ilgili kınama açıklaması yaparak saldırganın gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturma başlattıklarını belirtti.

Kanaani ön soruşturma sonucunda eylemin arkasında ‘kişisel sebepler’ olabileceğini ifade ederek detaylı bilgilerin soruşturma tamamlanınca paylaşılacağını ifade etti.

TAHRAN EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

İran'da Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırının ardından Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi'nin görevden alındığı bildirildi.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Tahran Emniyet Müdürü Rahimi, Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan tarafından görevden alındı.

Tahran Emniyet Müdürlüğüne Elburz Emniyet Müdürü Abbas Ali Muhammediyan getirilirken Rahimi de Ekonomik Güvenlik Polisi Başkanı olarak atandı.

Öte yandan İran resmi ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'nin Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendirmek için görüştüğünü duyurdu.

İRAN'IN BAKÜ BÜYÜKELÇİSİ AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

İran'ın Bakü Büyükelçisi Abbas Musevi, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, her devletin Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülükler uyarınca ülkedeki diplomatik misyonları koruması gerektiği, Büyükelçi Musevi'ye iletildi.

Musevi'ye, Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırının Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı, diplomatik misyonlara yönelik bu tür saldırıların kabul edilemez olduğu bildirildi.

Musevi'den İran'ın ilgili makamlarınca, failin bir an önce adalet önüne çıkarılması, olayın kapsamlı şekilde soruşturulması, suçun organizasyon ve işlenmesine karışan diğer kişilerin tespit edilerek cezalandırılması şiddetle talep edildi.

Musevi'ye, İran'da son dönemde artan Azerbaycan karşıtı planlı kampanyadan duyulan rahatsızlık ve yaşananların zaten karmaşık ilişkileri daha da gerginleştirdiği belirtildi.

Büyükelçi Musevi ise Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını ve yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirterek hayatını kaybeden güvenlik amiri için taziye dileğinde bulundu.

Musevi, olayın İran'ın ilgili kurumlarınca araştırıldığını, soruşturma süreci tamamlandıktan sonra kamuoyuna geniş bilgi verileceğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ'NDEN SALDIRIYA KINAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, "Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir" ifadelerine yer verdi.

(DHA-AA-İHA)