İran Meclisi Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali, zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınlar hakkında yeni yaptırımların hazırlandığını belirterek banka hesaplarının kapatılabileceğini söyledi.

İran'da başörtüsüne yönelik yeni yaptırımlar: Kadınların banka hesapları kapatılabilecek

İran Meclisi Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali, 'Muniban' haber sitesine yaptığı açıklamalarda zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınlar hakkında yeni yaptırımların hazırlandığını belirtti.

AA'nın haberine göre Celali, kurala uymayan kadınların banka hesaplarının kapatılabileceğini söyledi.

Celali, "Gösteriler yatışsın başörtüsü kuralı uygulanmaya devam edecektir" dedi.

Söz konusu kurala riayet etmeyen kadınların farklı yöntemlerle uyarılmasına yönelik çalışmaların sürdüğüne işaret eden Celali "Üzerinde çalıştığımız uygulamayla, öncelikle başörtüsü kuralına riayet etmeyen kadınların telefonlarına mesaj gönderilecek, bu da yetmezse ihtar verilecek, üçüncü merhalede banka hesapları kapatılabilir" ifadelerini kullandı.

İRAN'DA KADINLAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN DİRENİYOR

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ardından ülke genelinde yurttaşlar hak ve özgürlükleri için sokaklara çıkmış, kadınlar zorunlu başörtüsü kuralına karşı başörtülerini ateşe vermişti. İran rejimi birçok dünya ülkesinde de karşılık bulmuştu.

Öte yandan Amini'nin ölümü ülkede 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının kaldırılması veya esnetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Halkla İletişim Merkezi Başkanı Ahmed Salihi, 30 Kasım'da resmi haber ajansı IRNA'da yayımlanan açıklamasında, "Toplumda yetkililere iletilen başörtüsü özgürlüğü talepleri var" ifadelerini kullanmıştı.

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri ise 2 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Meclis ve Cumhurbaşkanlığına bağlı Devrim Yüksek Konseyinin "başörtüsü" konusu üzerinde çalıştığını ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını söylemişti.

Muntazeri, dün de İrşad Devriyeleri'nin askıya alınıp alınmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır" demişti.