İran'da Koruyucular Konseyi, 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa süre kala 5 adayın seçime girmesini engelledi. Adayların önemli kısmını reformistler oluşturuyor.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale: Ahmedinejad dahil 5 adayın seçime girmesi engellendi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran'da 13. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Koruyucular Konseyi, 12 adaydan 5'inin seçme girmesini engelledi. Ülkenin eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da dahil olduğu ve çoğunluğu reformist olan adayların engellenmesi, ülke kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

İran'da 13. Cumhurbaşkanlığı seçimi 18 Haziran'da gerçekleşecek. Şu anki cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin aday olmayacağı seçime 12 isim adaylığını koymuştu. Koruyucular Konseyi, bu 12 isimden 5'inin seçime girmesini engelledi. Engellenen adayların çoğunluğunun reformist ve merkezci adaylar olması ise konseyin taraf tuttuğu yorumlarına sebep oldu. Kalan 7 aday, radikal tutumlarıyla biliniyor.

Bu engellemeden en karlı çıkacak adayın, şu anda yargının başında bulunan Ebrahim Reisi olduğu iddia ediliyor. Kalan 7 aday arasındaki favori isim olan Reisi'nin de konseyi kararından döndürmeye çalıştığı iddia ediliyor. Görevdeki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de karara tepki gösteren isimler arasında. Rejimin 42 yıllık tarihinde ülke ilk kez bu boyutta bir yasak ortaya çıktı.

İran'da 2005 2014 yılları arası Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getiren Ahmedinejad da yasak getirilen isimler arasında bulunuyor.

İran'da muhafazakar kanadın en büyük grubu olarak bilinen Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Haddad Adil, adaylık sürecinin öncesinde Ahmedinejad’ın adaylık iddialarına karşı, “Böyle bir şey olmayacak. Bir önceki seçimde de olmamıştı. Şu anda 4 yıl geçti ve bu durum daha da kötüleşti. Hangi sebeplerle (Ahmedinejad'ın adaylığı) olmamışsa bu kez bu sebepler daha da arttı" demişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Eylül 2016'da Ahmedinejad'a seçimlere katılmamasını tavsiye ettiğini açıklamıştı. Seçimlerde aday olmak isteyenlerin yeterliliğini denetleyen AKK de 2017'de mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı yarışmak isteyen Ahmedinejad'ın adaylığını reddetmişti.