İran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında güvenlik güçleri tarafından yaralanan İranlıları tedavi eden 36 yaşındaki doktor Ayda Rüstemi’nin, işkence edilerek öldürüldüğü iddia edildi. Yerel bir polis karakolu ise Rüstemi’nin trafik kazasında öldüğünü öne sürdü.

İran’da direnişçileri tedavi eden bir doktorun işkence ile öldürüldüğü iddia edildi
Fotoğraf: AA

İran’da, Mahsa Amini’nin 13 Eylül’de 'başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan protestolarda, yaralananların tedavisini yapan doktor Ayda Rüstemi’nin işkence edilerek öldürüldüğü öne sürüldü.

IranWire haber sitesinde yer alan bilgiye göre, Rüstemi, 12 Aralık'ta Ekbatan'da çok sayıda yaralı protestocuyu tedavi ettiği sırada steril gaz gibi bazı tıbbi malzemelerinin bitmek üzere olduğunu fark etti. Doktor Rüstemi, eksikleri almak için bir protestocunun evinden ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

YEREL POLİS KARAKOLU TRAF"İK KAZASINDA ÖLDÜ" DEDİ

Yerel bir polis karakolu ertesi sabah aileyi arayarak Rüstemi'nin araba kazasında öldüğünü bildirdi. Bir gün sonra ailesine, cansız bedeninin morgdan alınması söylendi.

Rüstemi’nin ailesine yakın bir kaynak, “Adli tabip, ailesine Rüstemi’nin gerçek ölüm nedenini açıklamamalarının emredildiğini söyledi. Ayda'nın bir araba kazasında ölmediğini, onu öldürdüklerini söylediler” ifadelerine yer verdi.

Güvenlik görevlileri, yakınlarının Rüstemi'nin cansız bedeninin görmesine yoğun ısrar üzerine izin verdi. Yine aileye yakın aynı kaynak, araba kazasının "kesinlikle" ölüm nedeni olmadığını söyleyerek “Rüstemi’nin ölüm nedeni araba kazası olamazdı. Araba kullanırken kaza yaptığınızda iki elinizin de kırılması, gövdenizin alt kısmının morarması ve gözünüzün tamamen çıkması mümkün değil” dedi.

Aile, polisten kendilerine Rüstemi'nin aracını ve iddia edilen trafik kazasının meydana geldiği yeri göstermesini talep etti, ancak talepleri reddedildi. Rüstemi, Gorgan'a gömüldü.

Öte yandan güvenlik güçleri tarafından yaralanan İranlılar ise gözaltına alınma, işkence görme, yargılanma veya öldürülme korkusuyla hastanelerde tedavi görmekten kaçınıyor. Yaralılara yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atan sağlık görevlileri, protestocuları evlerinde veya başka yerlerde tedavi ediyor.

NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ardından ülke genelinde halk hak ve özgürlükleri için sokaklara çıkmış, kadınlar zorunlu başörtüsü kuralına karşı başörtülerini ateşe vermişti. İran'daki protestolar birçok dünya ülkesinde de karşılık bulmuştu.

Muhsin Şikari, İran'da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici olmuştu.