İran, Charlie Hebdo'nun yayımladığı Hamaney karikatürleri nedeniyle Fransa'ya nota verdi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan, "Fransa hükümetinden söz konusu yayın organının davranışını kınayan bir açıklama ve telafi edici bir adım bekliyoruz" açıklaması yapıldı.

İran'dan Fransa'ya 'Hamaney karikatürü' notası

İran, Fransız dergisi Charlie Hebdo'da, Ayetullah Ali Hamaney'e yönelik "hakaret" içerikli karikatürler yayımlanması nedeniyle Fransa'ya diplomatik nota verdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa'nın Tahran Büyükelçisi Nicolas Roche, "İran'ın makam ve kutsallarına, dini ve milli değerlerine hakaret içeren eyleme" tepki olarak Bakanlığa çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Fransa, ifade özgürlüğü bahanesiyle başka Müslüman ülke ve milletlerin kutsallarına hakaret etmeyi meşrulaştıramaz" ifadelerini kullandı.

İran'ın protesto notasını Büyükelçi Roche’ye ileten Kenani, Tahran yönetiminin bu davranışa "uygun yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu" dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı ayrıca Fransa hükümetinden söz konusu yayın organının davranışını kınayan bir açıklama ve telafi edici bir adım beklendiğini vurguladı.

Charlie Hebdo, İran'daki protestoları desteklemek için geçen ay başlattığı bir yarışmanın parçası olarak Hamaney'in konu edildiği karikatürler yayımlamıştı.

(AA)