İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Ordusu komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme yapan İran, Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu hava üssüne balistik füzelerle saldırdı. ABD'den yapılan ilk açıklamada "Başkan Trump bilgi aldı ve konuyu yakından takip ediyor" denildi

İran'dan Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı

Irak'da ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzelerle saldırı düzenlendi.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu.

Ayn el-Esad üssü, Irak'ın Anbar vilayetinde bulunuyor.

İran devlet televizyonu saldırılarda 80 ABD'linin öldüğü, helikopterlerin ağır hasar gördüğünü iddia etti.

ABD'li bir yetkili ise İran'ın füze saldırısında hiçbir Amerikalının yaşamını yitirmediğini, saldırıyla ilgili incelemenin devam ettiği bilgisini paylaştı.

"ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık vereceğiz"

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceğini açıkladı.

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

"İkinci dalga" füze saldırısı

İran medyası, ABD'nin Irak'taki üssüne yönelik "ikinci dalga" füze saldırısının başladığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Aralık'ta Irak'a gelerek, Ayn el Esad Hava Üssü'ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti.

Al Arabiya kanalının aktardığına göre Irak'ın Anbar vilayetinde yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne balistik füzeli saldırı düzenlendi.

Foreign Policy muhabiri Siavash Fallahpour, saldırının İran topraklarından değil, Irak sınırları içinden yapıldığını bildirdi.

Sky News kanalına konuşan bir kaynak, saldırıda 9 füzenin kullanıldığı bilgisini verdi.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, saldırıya dair görüntüler yayınladı.

Pentagon'daki üst düzey bir yetkiliden İran üssünün bir füze saldırısı tarafından hedef alındığını doğruladığını söyledi.

​Al Hadath kanalının ulaştığı kaynaklar, Ayn el-Esad üssü çevresinde helikopter uçuşlarının yaşandığını bildirdi.

​İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada "ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran'a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın" ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray'ın açıklamasında da "Irak'taki tesislere yönelik saldırılardan haberdarız. Başkan Trump bilgi aldı ve konuyu yakından takip ediyor" denildi.

Pentagon:Irak'taki el-Esad ve Erbil üslerine saldırıldı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki el-Esad ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, "7 Ocak'ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak'taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran'dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hoffman, İran'ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon'un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de İran'ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiş olduğunu kaydetti.

Bayrak göndermesi

İran Ulusal Güvenlik Meclisi üyesi Said Celili'den Trump'a "bayrak" göndermesi. Celili, Twitter hesabından İran bayrağı paylaştı.

Trump, Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon sonrası Twitter’da ABD bayrağı paylaşmıştı.

irak-ta-abd-uslerine-fuze-saldirisi-672069-1.

İran Devlet Televizyonu: Irak'taki saldırılarda 80 ABD'li öldü

İran devlet televizyonu saldırılarda 80 ABD'linin öldüğü, helikopterlerin ağır hasar gördüğü bilgisini servis etti.

ABD 80 askerin öldürüldüğü iddiasını yalanladı

CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili ise İran'ın füze saldırısında hiçbir Amerikalının yaşamını yitirmediğini, saldırıyla ilgili incelemenin devam ettiği bilgisini paylaştı. Başka bir Amerikalı yetkili de ordunun saldırılardan önce uyarıldığını ve askeri personelin sığınaklara girdiğini aktardı.