İran'ın dini lideri Hamaney'in danışmanı Muhsin Rezai, ülkenin nükleer arşivinin çalındığını ve güvenliğinin ihlal edildiğini itiraf ederek, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini belirtti.

İran’dan itiraf: Nükleer arşivimiz çalındı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanlarından Çevre Bilgilendirme Konseyi sekreteri Mohsen Rezaei, İran’da yayın yapan Mehr haber ajansına, Natanz Nükleer Tesisleri saldırısı ve ülkesinde son zamanlarda yaşanan güvenlik ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rezaei, İran’ın güvenlik kirliliğine maruz kaldığını ve bu kirliliğin son 10 yılda daha da yoğunlaştığına dikkat çekerek, ülke güvenliğinin ciddi bir revizyona ihtiyaç duyduğunu belirtti.

“PATLAMA ÖNCESİ TÜM NÜKLEER ARŞİVLERİMİZ ÇALINDI”

Natanz'daki patlamanın İran'ın prestijini sarstığının altını çizen Rezai, "Öncesinde tüm nükleer arşivimizdeki belgeler çalındı, ondan önce de bazı gizemli drone'lar geldi ve bir şeyler yaptı” ifadelerini kullandı.

Güvenlik sistemlerinin her 10 ya da 20 yılda bir temizlenmesi gerektiğini kaydeden Rezaei, ancak İran’ın 30 yıldır bu türden bir temizlemeye gitmediğini ve gelecekteki saldırıları önlemek için revizyonun şart olduğunu vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 2018 yılında İran'ın "nükleer silah üretme planlarını" kanıtladığını iddia ederek bazı gizli dosyaları canlı yayında bir sunum yaparak açıklamıştı. Netanyahu, açıkladığı belgelerin nükleer silah üretme hedefinin olmadığını savunan İran'ın yalan söylediğinin kanıtı olduğunu öne sürmüştü.

İran yönetiminden ise Netanyahu’nun açıkladığı belgelere ilişikin bir yalanlama gelmişti.

Hamaney’in danışmanı Rezaei’nin itiraf niteliğinde bu açıklamaları ise o dönem Netanyahu’nun açıkladığı verilerin gerçek olma şüphesini artırıyor.

NE OLMUŞTU?

İran'ın İsfahan kentinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi'nin elektrik dağıtım ağında geçen hafta bir arıza meydana gelmişti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi de arıza sonrası ilk açıklamasında, olayda herhangi bir yaralanma, can kaybı veya çevre kirliliğinin yaşanmadığını ve arızanın kaza sonucu meydana geldiğini söylemişti.

Hemen akabinde ise İran Atom Enerjisi Başkanı Ali Ekber Salihi ise tesiste yaşanan arızanın 'kaza değil' 'terör saldırısı' olduğunu vurgulayarak İsrail’i hedef göstermişti.

Kaynak: RT News, Mehr Haber Ajansı