İran devlet medyası, ülkenin Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri’nin İrşad Devriyeleri hakkındaki sözlerinin 'ahlak polisi lağvedildi' biçiminde yorumlanması üzerine yayımladığı haberinde söz konusu ifadelerin çarpıtıldığını söyledi.

İran devlet medyası: Ahlak polisi lağvedilmedi
Fotoğraf: AA

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri'nin ahlak polislerinin lağvedildiği şeklinde yorumlanan sözleri üzerine İran'ın resmi bir TV kanalı, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirten bir haber yayımladı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA), İran Genel Başsavcı Muhammed Cafer Muntazeri'nin, “Ahlak polisinin Yargı Erki'yle hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır” dediğini bildirmişti.

Muntazeri’nin sözleri, molla rejiminin protestolar karşısında taviz vermeye hazırlandığı iddialarına neden oldu.

İddialar dünya kamuoyunda geniş yer bulurken İran Radyo Televizyon Kurumu'na bağlı olarak yayın yapan Arapça haber televizyon kanalı Al Alam, Muntazeri'nin sözlerini çarpıtıldığını öne sürerek “İran İslam Cumhuriyeti'nin başörtüsü ve din ahlakı konusunda geri adım atmadığını” savundu.

Al Alam’da yayımlanan haberde, “Montazeri'nin sözlerinden alınabilecek azami izlenimin, İrşad Devriyesi’nin kuruluşundan bu yana yargı ile ilgili olmadığı” ifadelerine yer verilirken, “Başsavcı'nın vurguladığı gibi: yargı organı, topluluğun davranışsal tepkileri izlemeye devam edecektir” dendi.

Al Alam ayrıca, hiçbir yetkilinin resmen İrşad Devriyesi'nin kapatıldığını söylemediğine dikkat çekti.

The Independent uluslararası muhabiri Borzou Daragahi de Twitter hesabında şu yorumu paylaştı:

İran'ın başsavcısı, ahlak polisinin son bulacağı manası verebilecek ama aynı zamanda yargının kendisini bu kurumdan yalıtmak istediğini de gösterebilecek muğlak açıklamalar yaptı. Basında yer alan bu açıklamalar politika değişikliği anlamına gelmiyor.

NE OLMUŞTU?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle İrşad Devriyesi olarak bilinen ahlak polisleri tarafından 13 Eylül'de gözaltına alınmıştı.

Gözaltına kötü muameleye maruz kaldığı ifade edilen Amini, komaya girerek hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ölümünün ardından molla rejimine karşı İranlı yurttaşlar protestolar düzenlemiş ve binlerce insan gözaltına alınmış, yüzlerce insan hayatını kaybetmişti.

Kaynak: BirGün, Al Alam, Independent Türkçe