İran devlet medyasının eski başkanı Muhammed Serefraz, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolara ilişkin ülke yönetimini, "Bu vurma, tutuklama ve öldürme yöntemi işe yaramaz ve er ya da geç çıkmaza girecektir. Bu yöntemden vazgeçilmelidir" sözleriyle eleştirdi. Serefraz, İran yönetiminin, "halkın en küçük taleplerine dahi cevap veremeyecek duruma geldiğini" söyledi.

İran devlet medyasının eski başkanı rejimi eleştirdi: "Başıma bir şey gelebileceğini biliyorum"

İran'ın eski Radyo ve Televizyon Kurumu Başkanı Muhammed Serefraz, 'ahlak polisleri' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarla ilgili ülke yönetimini eleştirdi.

Serefraz, Youtube'da yayınlanan bir röportajında, ülke yönetiminin şiddet, tutuklama ve öldürme ile bir sonuç elde edemeyeciğini ifade ederek, "Bu vurma, tutuklama ve öldürme yöntemi işe yaramaz er ya da geç çıkmaza girecektir" dedi.

"YÖNETİM, HALKIN EN KÜÇÜK TALEPLERİNE DAHİ CEVAP VEREMEYECEK DURUMDA"

İran yönetiminin, "halkın en küçük taleplerine dahi cevap veremeyecek duruma geldiğini" söyleyen Serefraz, "Bu yönetim tarzı sürdürülebilir değildir. Bu yöntemden vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı.

Geçmiş yıllardan örnekler vererek halka yönelik baskıların hiçbir zaman sonuç vermediğine aksine durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çeken Serefraz, "İnsanlar üzerinde baskı kurma, onların siyasi ve ekonomik taleplerini ve meşru özgürlüklerini yok sayma yöntemi işe yaramayacaktır. Bu sözleri söylediğim için başıma bir şey gelebileceğini biliyorum. Vasiyetimi bile yazdım" diye konuştu.

İran'da uzun yıllar devlet medyasında çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Muhammed Serefraz, 2013'te Avrupa Birliği tarafından "İran güvenlik servisleri ve savcılarıyla iş birliği yaparak tutukluların zorla alınan itiraflarını devlet televizyonunda yayınladığı" iddiasıyla yaptırım listesine alınmıştı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından 2014 yılında Radyo ve Televizyon Kurumu Başkanı olarak atanan Serefraz, 2 yıl bu görevde kalmıştı.

NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ardından ülke genelinde yurttaşlar hak ve özgürlükleri için sokaklara çıkmış, kadınlar zorunlu başörtüsü kuralına karşı başörtülerini ateşe vermişti. İran rejimi birçok dünya ülkesinde de karşılık bulmuştu.

Muhsin Şikari, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici olmuştu. Eylemlerde tutuklanan 23 yaşındaki Mecidrıza Rahnavard halka açık bir şekilde idam edilmişti.

(AA)