Geçtiğimiz hafta bir gazeteciye, öldürülen Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani hakkında söylediklerinin sızdırılmasının ardından İran kamuoyunda 'istenmeyen kişi' ilan edilen Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bugün yaptığı açıklamayla Süleymani'nin ailesinden özür diledi.

İran Dışişleri Bakanı'ndan Kasım Süleymani özrü

Geçtiğimiz hafta, gazeteci Said Leylaz ile yaptığı ve yayınlanmadan hükümet arşivlerine kadırılan röportajı bir internet servisi tarafından sızdırılan Dışişleri Bakanı Zarif'in röportajda kullandığı ifadeler hem içeride hem de dışarıda ciddi yankı uyandırmıştı. Röportajda Devrim Muhafızlarının hükümetin önüne geçmesinden yakınan Zarif, geçtiğimiz yıl suikaste kurban giden Devrim Muhafızları Şam Gücü komutanı Kasım Süleymani ile ilgili de şikayetamiz ifadelerde bulunmuştu. Bu ifadelerin sızmasının ardından İran kamuoyunda büyük bir sempatisi olan Süleymani taraftarları Zarif'i ülkenin en büyük düşmanı olarak nitelemişlerdi.

"YAYINLANACAĞINI BİLMİYORDUM"

Yapılan ve yayınanmayan röportajın Londra Merkezli Iran International servisi tarafından yayınlanmasının ardından eleştirilerin odağı olan Zarif, bugün yaptığı açıklamada, röportajın yayınlanmayacağını düşünerek konuştuğunu belirtti. Süleymani'nin ailesi ve sevenlerinden sözleri için özür dileyen Bakan, kendisini eleştirenler için de "Affediyorum" yorumunda bulundu.

İSTİHBARAT KRİZİ

Açığa çıkan röportajdaki önemli bir detay da Obama döneminin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Zarif'e İsrail saldırıları hakkında önceden bilgi verdiği ifadesi olmuştu. Bu açıklama İran'dan çok ABD basınında yer tutmuş, geçmiş dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo olmak üzere cumhuriyetçiler Kerry'nin yargılanmasını istemişti. John Kerry ise Zarif'in ses kaydındaki ifadelerini yalanlayan bir açıklama yaparak kendisiyle istihbarat içerikli hiçbir görüşmesi olmadığını söylemişti.