İran Futbol Federasyonu, sosyal medya paylaşımlarında İran bayrağındaki İslam Cumhuriyeti ambleminin kullanmayan ABD Futbol Milli Takımı'nı FIFA'ya şikâyet etti. ABD takımı bir Twitter gönderisinde, İslam Cumhuriyeti amblemi olmayan, üzerinde oynanmış bir İran ulusal bayrağı içeren grafik yayınlamıştı.

İran Futbol Federasyonu, 'İslam Cumhuriyeti' amblemini kullanmayan ABD'yi FIFA'ya şikayet etti
Fotoğraf: DepoPhotos

İran Futbol Federasyonu, ABD Futbol Milli Takımı'nın sosyal medya paylaşımlarında, İran bayrağındaki İslam Cumhuriyeti ambleminin kullanılmaması nedeniyle FIFA'ya şikâyette bulundu.

İran futbol federasyonu hukuk danışmanı Safia Allah Faghanpour, yarı resmi haber ajansı Tasnim'e yaptığı açıklamada ABD'nin İran'ın ulusal bayrağında İslami logoyu kullanmamasının 'etik dışı' olduğunu söyledi.

Faghanpour, "Bir ulusun bayrağına saygı duymak, diğer tüm ulusların örnek alması gereken, kabul görmüş bir uluslararası uygulamadır. İran bayrağıyla ilgili olarak yapılan eylem etik dışıdır ve uluslararası hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı.

'FIFA TÜZÜĞÜ İHLAL EDİLDİ'

Tasnim ajansının Twitter hesabından yapılan paylaşımda "ABD futbol takımı, resmi hesabında İran İslam Cumhuriyeti bayrağının çarpıtılmış bir görüntüsünü yayınlayarak, 10 maçlık bir uzaklaştırma cezasının uygun ceza olduğu FIFA tüzüğünü ihlal etti. ABD takımı Dünya Kupası'ndan atılmalı" ifadeleri kullanıldı.

'DİRENEN KADINLARA DESTEK İÇİN'

ABD Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, İrşad Devriyeleri olarak bilinen ahlak polisleri tarafından saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından direnen kadınlara destek vermek amacıyla bu hamleyi yaptıklarını belirtti.

CNN'de konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de, şu ifadeleri kullandı:

"Sahada huzurlu ve çekişmeli bir maç olmasını bekliyoruz. ABD, kadınlara yönelik devlet destekli şiddet ve barışçıl protestoculara yönelik acımasız baskı karşısında İran halkını desteklemenin yollarını bulmaya devam ediyor"

NE OLMUŞTU?

Katar'ın ev sahipliğini yaptığı 2022 FIFA Dünya Kupası’nda İran Milli Takımı futbolcuları ve taraftarlar, molla rejimini protesto ederek milli marşı okumamış, taraftarlar ise "Kadın, Yaşam, Özgürlük" yazılı dövizlerle tepki göstermişti.