Kamu bankası Halkbank, iktidarın ve yandaş medyanın ‘hayırsever işadamı’ olarak lanse ettiği Rıza Sarraf’la olan ilişkisi nedeniyle, ABD vatandaşlarına 2 milyar dolar ödemeye mahkûm edilebilir. Bunun nedeni, “4 ayrı saldırı nedeniyle İran’dan tazminat almaya hak kazanan” ABD’lilerin, “İran’dan menfaat sağladığı” iddiasıyla Halkbank aleyhine açtığı dava…

İran’ın ödemediği tazminatı, Sarraf’la ilişkisi nedeniyle Halkbank ödeyebilir!

MEDYA SERVİSİ

İktidarın ve yandaş medyanın “Türkiye’nin cari açığını kapatan hayırsever işadamı” olarak itibar kazandırmaya çalıştırdığı İran kökenli iş insanı Rıza Sarraf, ülkenin en önemli sorunlarından birine dönüştü.

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, ABD’de “4 ayrı saldırı nedeniyle İran’dan tazminat almaya hak kazanan” 252 kişinin, bu tazminatı Rıza Sarraf ve İran’la olan ilişkisi nedeniyle Halkbank’tan almak için dava açtığını yazdı.

Gürcanlı’nın aktardığına göre, Hakan Atilla’ya verilen cezanın ardından 24 Temmuz’da gizlilik kararı kaldırılan dava, Halkbank’ın Amerikan ambargosunu ‘hileli yolla delerek’, İran’la girdiği para ilişkisinden “menfaat sağladığı”, bu nedenle Amerikan vatandaşlarını alacaklarının da Halkbank tarafından ödenmesi gerektiği iddiası üzerine kurulu.

26 Mart 2020’de açılan dava Halkbank aleyhine sonuçlanırsa, Türkiye’de bir kamu bankası olarak faaliyet gösteren Halkbank, ‘hayırsever işadamı Rıza Sarraf’ ile girdiği ilişki nedeniyle 252 ABD vatandaşına 2 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm edilebilir. Bu da İran’ın mahkûm olduğu tazminattan, Türkiye’nin sorumlu tutulduğu anlamına gelecek.