İran İnsan Hakları Kurumu, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan ve kötü muamele gördüğü iddialarının ardından komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda 185 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurumun yayınladığı rapora göre hayatını kaybeden 185 kişiden 19'unun 18 yaşının altında olduğu belirtildi.

İran İnsan Hakları Kurumu: Hayatını kaybedenlerin sayısı 185'e yükseldi

İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), ahlak polisleri olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan ve kötü muamele gördüğü iddialarının ardından komaya girerek hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 185'e yükseldiğini açıkladı.

Norveç merkezli IHR'ye ait internet sitesinde yayınlanan raporda, ülkede yaklaşık 3 haftadır süren gösterilere ilişkin bilgi verildi.

Ülkedeki 31 eyaletten 17'sine dair rakamların yer aldığı raporda en çok can kaybının Sünnilerin yoğunlukta olduğu Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı belirtildi.

Raporda, Sistan-Beluçistan eyaletinde 90, Mazenderan'da 27, Gilan ve Batı Azerbaycan'da 12'şer, Tahran ve Kürdistan'da 8'er, Kirmanşah'ta 7, Elborz'da 5, Horasan-ı Rezevi'de 3, İsfahan, Kazvin, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Zencan ve Doğu Azerbaycan'da 2'şer, İylam, Buşehr ve Simnan'da 1'er göstericinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Hayatını kaybeden göstericilerden 19'unun 18 yaş altında olduğu belirtildi.

Ayrıca İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Amini'nin ölümü sonrası başlayan sokak gösterilerinde şu ana kadar toplam 21 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AA