İran’ın İsfahan şehrinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi’nde elektrik dağıtım ağında yaşanan arızayı İran Atom Enerjisi Kurumu, 'kaza' değil 'terör saldırısı' olarak niteledi.

İran: Natanz Nükleer Santrali'nde yaşananlar 'kaza' değil 'terör saldırısı'

İran'ın İsfahan kentinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi'nin elektrik dağıtım ağında sabah saatlerinde bir arıza meydana geldi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, tesiste yaşanan arızaya ilişkin, 'kaza' değil, 'terör saldırısı sonucu' meydana geldiği' değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Salihi, "Bu terör hareketinin faillerinin hedeflerini hayal kırıklığına uğratmak için İran, bir yandan ciddi bir şekilde nükleer teknolojisini geliştirmeye devam edecek, diğer yandan da baskıcı yaptırımları kaldırmak için çabalayacak" diye konuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi de arıza sonrası ilk açıklamasında, olayda herhangi bir yaralanma, can kaybı veya çevre kirliliğinin yaşanmadığını ve arızanın kaza sonucu meydana geldiğini söylemişti.

Saldırının yaşandığı tesisi dün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ziyaret ederek urayum üretimini artırmaya devam edecekleri açıklamasında bulunmuştu.

Saldırı yapıldığı açıklanan tesiste dün Ruhani'nin talimatıyla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 146 adet IR-6 santrifüjleri ile uranyum zenginleştirmesine başlanmıştı.

İran, Çin, İngiltere, ABD, Rusya ve Fransa arasındaki sürdürülen 2015 Viyana anlaşması kapsamında, İran'ın üretim için yalnızca "birinci nesil" IR-1 santrifüjleri kullanmasına ve sınırlı sayıda IR-4 ve IR-5 cihazını test etmesine izin verilmişti.

Ocak ayından bu yana, İran'ın yüzde 20 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum stoğu 55 kiloya yükseldi.

İRAN SON PATLAMADAN İSRAİL’İ SORUMLU TUTMUŞTU

İran, Natanz nükleer tesisinde yaşanan patlama ve Kasım ayında üst düzey bilim adamı Mohsen Fakhrizadeh'i öldüren başka bir patlama da dahil olmak üzere son saldırılardan İsrail'i sorumlu tutuyor.