İran Dışişleri Bakanı Zarif, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Santrali’ne düzenlenen saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak, intikam alınacağını bildirdi.

İran, nükleer tesis saldırısından İsrail’i sorumlu tutarak intikam alınacağını duyurdu

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Meclisi Milli Güvenlik Komisyonuna İran ve ABD'nin 2015 nükleer anlaşmasındaki taahhütlerine dönmesi için sürdürülen müzakereler hakkında bilgi verdi.

Natanz Nükleer Santrali’ne yapılan saldırıya ilişkin konuşan Zarif, İsrailli yetkililerin "İran'a yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasına izin vermeyeceklerini" belirten ifadeler kullandığını söyledi.

“SALDIRILARDA MÜZAKERELER HEDEF ALINDI”

Tesislere düzenlenen saldırıda asıl hedefin, İran ve ABD arasında sürdürülen yaptırımların kaldırılması müzakerelerinin hedef aldığını ileri süren Zarif, "Siyonistler baskıcı yaptırımları kaldırma yolundaki başarının intikamını İran halkından almak istiyor. Ancak, izin vermeyeceğiz ve bu eylemin intikamını siyonistlerden alacağız" diye konuştu.

Müzakere sürecini "hassas" olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Zarif, bu süreçte ülkesinin nükleer tesislerinin ve nükleer bilimcilerinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İSRAİL, CEVABINI DAHA FAZLA NÜKLEER İLERLEMEYLE ALACAK”

Zarif, İsrail'in cevabını "daha fazla nükleer ilerlemeyle" alacağını sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de çeşitli kaynakların olayın arkasında İsrail'in olduğunu doğruladığını kaydederek, "İran'ın tavrı zamanı geldiğinde İsrail'den intikam almak olacak" ifadesini kullandı.

Hatibzade, ülkesinin nükleer çalışmalarının azalmayacağını belirtti.

Dün sabah saatlerinde Natanz Nükleer Tesisi'nin elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiği bildirilmişti. İlk açıklamada olayın ‘kaza’ olduğu söylenmiş yapılan incelemelerin ardından ise akşam saatlerinde, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, olayın "terör eylemi" olduğunu duyurmuştu.

DAHA ÖNCEKİ SALDIRIDA DA İSRAİL SORUMLU TUTULMUŞTU

İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'nde Temmuz 2020'de de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

Söz konusu tesiste cumartesi günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Kaynak:AA