İran'da Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, Mahsi Amani eylemlerinde yer alan, aralarında casus olduğunu ileri sürülen 2 Fransızın da bulunduğu toplam 40 yabancının gözaltına alındığını söyledi. Setayeşi, "Bu şahıslar halkında yargı süreci devam ediyor” dedi.

İran Yargı Erki Sözcüsü: Mahsa Amini eylemlerine katılan 40 yabancı gözaltında
Fotoğraf: DepoPhotos

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan eylemlerle ilgili devam eden yargı sürecine ilişkin bilgi verdi.

Setayeşi, gösterilerde, 'kamu güvenliğini bozmak' ve 'ulusal güvenliğe karşı suç işlemek' gerekçesiyle aralarında casus olduğunu iddia ettiği 2 Fransızın da bulunduğu toplam 40 yabancının gözaltına alındığını söyledi.

Mesut Setayeşi gözaltına alınanlar için, "Bu şahıslar halkında yargı süreci devam ediyor” dedi.

TAHRAN'DA BİN 118 EYLEMCİ HAKKINDA İDDİANAME HAZIR

Setayeşi, Tahran eyaletinde devam eden yargı sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, şu ana kadar bin 118 eylemci hakkında iddianame hazırlandığını ve ülke genelinde 2 bin 432 eylemci hakkında da hukuki işlem yapıldığını ifade etti. Setayeşi, "Verilen kararlara itiraz yolu açık. Tüm dosyalar, büyük bir dikkat ve titizlikle inceleniyor” sözlerine yer verdi.

MAHSA AMİNİ EYLEMLERİ

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesiyle molla rejimine karşı eylemler başlamıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise hafta sonu yaptığı açıklamada, eylemlerde 326 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran'da başlayan eylemler birçok ülkede de karşılık bulmuştu.