İranlı mülteci Khajavi ölüme gönderiliyor

Dilan Esen

Kütahya’da 12 yıldır yaşayan İranlı mülteci Gholam Reza Khajavi’nin uluslararası korunma başvurusuna ilişkin ret kararı onandı. Khajavi, İran’a gönderildiği takdirde idam tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

İran’daki rejimi protesto eden ve kadın ile çocuk haklarını savunduğu için baskı gören 58 yaşındaki Khajavi, Kütahya Göç İdaresi’nin hakkında 2019’da verdiği mültecilik dosyasının kapatılmasına karşı Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ankara 1. İdare Mahkemesi, 2020’de Khajavi’nin yaptığı uluslararası koruma başvurusunu reddetti. Bunun üzerine Khajavi ile avukatı, ret kararını istinaf mahkemesine taşıdı.

Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, 15 Ekim’de Khajavi’nin istinaf başvurusunu reddederek idare mahkemesinin kararını onayladı. Kararın ardından Khajavi’nin, sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2010’da düzenlediği belgeye göre Khajavi’nin İran’da yaşamı ve özgürlüğü tehdit altında. Belgede Khajavi’nin isteği dışında ülkesine geri gönderilmeye karşı korunması gerekiyor.

SINIRI GEÇER GEÇMEZ ÖLDÜRÜLECEĞİM

İran hükümeti tarafından ‘sipariş’le hakkında sınır dışı kararı verildiğini öne süren Khajavi, “Eğer ben İran sınırını geçersem hemen yakalanıp idam edileceğim. Son dakikalarda sesimi duyun” dedi.

2017’de imza için gittiği Emniyet’te tanıştığı birtakım insanların kendisine “Sen bilgisayarcısın, bizi zengin müşterilerle tanıştır, paramıza bakalım” dediğini söyleyen Khajavi, “Bunu duyunca oradan ayrıldım ve Göç İdaresi’ne şikâyet ettim. Ertesi günden itibaren tehdit telefonları gelmeye başladı. Tehditlerin ardından da Valiliğe ve Göç İdaresi’ne başvurdum. Göç İdaresi’nde bir yetkili tarafından tehdit edildim” dedi.

Khajavi, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Göç İdaresi’ne çağırdılar. Üçüncü ülkeye gidebilmem için yaptığım başvuru 3 kez reddedildi. Yaptığım itiraz da Ankara 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İdare mahkemesi, ret kararını onadı.”