İran parlamentosundaki vekiller, Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan eylemlere katılanlar için 'sert cezalar verilmesi' çağrısında bulunarak ‘güvenlik güçlerine karşı silah kullanan ve ölüme sebep olanlar’ için de 'idam' uygulanmasını istedi.

İranlı vekillerden yargı organına protestocular için ‘idam cezası’ çağrısı
Fotoğraf: Depophotos

İran’da, ‘başörtüsü kurallarına’ uymadığı gerekçesi ile İrşad Devriyeleri olarak bilinen ‘ahlak polisleri’ tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda tutuklananların 'sert' şekilde cezanlandırılması istendi.

İranlı vekiller, son günlerde tutuklanan protestocular için ‘sert cezalar verilmesi’ çağrısında bulundu. İran parlamentosundaki 290 vekilden 227’si tarafından imzalanan bir mektupta protestoculara "mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak" sert bir ceza verilmesi istendi.

İran Yüksek Yargı Erki Başkanına seslenen vekiller, ‘güvenlik güçlerine karşı silah kullanan ve ölüme sebep olanlar’ için, kısas (idam) uygulanmasını talep etti.

Newsweek’in aktardığı habere göre, İran parlamentosunda yapılan oylamada 227 vekil, silah kullanan ve ölüme sebep olan protestoculara idam uygulanmasının öngörüldüğü bildiriyi imzaladı. Ülkede Mahsa Amini protestosuna katılan eylemcilerin yargılamalarının ne zaman başlayacağı bilinmiyor.

İran parlamentosundaki milletvekilleri son günlerde protestoculara “sert cezalar” verilmesi yönünde çağrıda bulunuyordu.

NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini,16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından İran halkı, yönetime karşı rejimi protesto etmek amacıyla eylemler düzenlemişti.

Molla rejimine karşı direnen İran halkı ülke genelindeki eylemlerine yaklaşık bir aydır devam ediyor.