İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi, saçının bir kısmı göründüğü için gözaltına alınan ve hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolara yönelik dayanışma çağrısında bulundu. Ghobadi, "Desteğiniz müthiş bir etki yaratabilir" derken Farhadi, "Bu insani bir sorumluluk" ifadelerini kullandı.

İranlı yönetmenlerden dayanışma çağrısı: Desteğiniz müthiş bir etki yaratabilir

İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla, İran'da ahlak polisi tarafından başörtüsü 'düzgün bağlamadığı' gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada komaya giren ve götürüldüğü hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolara yönelik dayanışma çağrısı yaptı.

Farhadi, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda "Bu video aracılığıyla dünyanın her yerinden tüm sanatçıları, sinemacıları, entelektüelleri, sivil haklar aktivistlerini ve insanlık onuruna, özgürlüğüne inanan herkesi video çekerek, yazarak veya başka bir yol ile İran'ın güçlü ve cesur kadın ve erkekleriyle dayanışmaya davet ediyorum. Bu insani bir sorumluluk" ifadelerine yer verdi.

Farhadi, "Ben yönetmen Asghar Farhadi. İran'daki son haberleri duymuş ve insan hakları için protestolara öncülük eden ilerici ve cesur kadın ve erkeklerin görüntülerini görmüş olmalısınız. Devletin yıllardır esirgediği basit ama temel haklarını arıyorlar. Bu toplum, özellikle de bu kadınlar, buraya varana dek çetin ve acılı bir yol katetti. Ve şimdi bir dönüm noktasındalar. Onları yakından gördüm. Çoğu çok genç, 17-20 yaşında. Sokaklardaki yürüyüşlerinde yüzlerindeki öfkeyi ve umudu gördüm. Onlara derin bir saygı duyuyorum.

Maruz kaldıkları tüm vahşete rağmen özgürlük mücadelelerine ve kendi kaderlerini seçme haklarına derinden saygı duyuyorum. Ülkemin güçlü kadınlarıyla gurur duyuyorum ve onların çabalarıyla hedeflerine ulaşmalarını içtenlikle umuyorum. Bu video aracılığıyla dünyaın her yerinden ve tüm ülkelerden tüm sanatçıları, sinemacıları, entelektüelleri sivil hakları aktivistlerini ve insanlık onuruna ve özgürlüğe inanan herkesi, video çekerek, yazarak veya başka bir yol ile İran’ın güçlü ve cesur kadın ve erkekleriyle dayanışma içinde olmaya davet ediyorum. Bu bir sorumluluktur. Bu insani bir sorumluluktur. İranlıların aradıkları bu güzel ve büyük hedefe ulaşma umudunu burada daha da güçlendirebilir. Kaıdnların en önemli dönüşümlerinin temellerini atacağından şüphem yok" diye konuştu.

'SİZE İHTİYACIMIZ VAR'

Ghobadi ise İranlıların Türkiye'deki sanatçıları çok sevdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Sevgili Türkiyeli sanatçılar bildiğiniz gibi İranlılar sizi çok seviyor. Biz komşuyuz aynı kandanız. Şu an desteğiniz sivil protestolara müthiş bir etki yaratabilir. Lütfen İranlıların yanında durun. Eğer İran’daki sanatçılar sizin sesinizi duyarsa kendi insanlarını desteklemek için daha çok cesaret bulacaklar. Size ihtiyacımız var"