İranlılar da Türkiye’de laikliğin gerilemesinden endişe ediyor
İranlılar, laik hayat yaşayabilecekleri Türkiye’den endişeli. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

ABD merkezli Al Monitor sitesinin haberine göre, özgürlük ve laiklik arayışındaki birçok İranlı, yıllardır güvenlik sığınak olarak gördükleri Türkiye'deki gidişattan endişeli. Yazıda, ülkelerindeki İslam rejiminden kaçan İranlılar için Türkiye, başörtüsüz dolaşabildikleri, içki içip dilediklerince eğlenebildikleri bir ülkeyken, gerileyen laikliğin ve ifade özgürlüğünden endişe ettikleri kaydedildi.

Ülkelerinde laikliğin bir gecede yok olduğunu hatırlayan İranlıların laik hayat yaşayabilecekleri az sayıda yerden biri olan Türkiye'deki gelişmelere tepki duyduğu ifade edildi.

Eğlenmek isteyen İranlılar için ülkelerinde ahlak polisi baskınlarının günlük hayatın rutini olduğuna dikkat çekilen yazıda, geliri olan birçok İranlının yıllardır bu baskıdan kaçmak için Türkiye'ye tatile ya da yaşamaya geldiği hatırlatıldı. Makalede, İran'daki ekonomik kriz ve vize sıkıntıları nedeniyle Türkiye'nin İranlıların gidebildiği az sayıda ülkeden biri olduğu belirtildi.

LAİKLİK ENDİŞESİ

Ülkelerinde yasaklı bazı İranlı sanatçıların da Türkiye’de konserler verdiği, birçok İranlı gencin daha özgür bir hayat için Türkiye’ye gelmeyi tercih ettiği belirtildi.

Türkiye’de insan haklarının tehlikede olduğu yorumunu içeren yazıya göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dini gruplara yakın tavrı ve laik yaşam tarzına yönelik müdahaleler nedeniyle, İranlılar, Türkiye’de kültür üzerinde İran’dakine benzer bir baskı kurulduğuna inanıyor.

Yazıda Zeytinli Rock Festivali’nin ve birçok konserin iptal edilmesi ve gece müzik yasağının devam etmesi de Türkiye’deki duruma örnek gösterildi. Ayrıca şarkıcı Gülşen’in tutuklanması ve İranlı ünlü müzisyen Mohsen Namjoo’nun konserinin yasaklanması da hatırlatılarak “Hükümetle uyumlu değilse Türkiye’de hiçbir müziğin çalmasına izin yok” denildi.

TESADÜF DEĞİL

Al Monitor, Türkiye’deki İranlıların ülkede laikliğin ve ifade özgürlüğünün giderek gerilediğinin farkında olduğunu belirterek Türkiye’deki Mahsa Amini protestolarının Atatürk heykeli önünde düzenlenmesinin de bir tesadüf olmadığını vurguladı.