İranlılar, İstanbul’daki protestolarına Beyazıt Meydanı’nda devam etti. Protestocular, “Molla rejiminin sonu geldi” dedi.

İranlılar haykırıyor: Rejimin sonu geldi
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

İran’da Mahsa Amini’nin molla rejimi tarafından katledilmesinin ardından başlayan isyan 2 ayı aşkın süredir devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında özgürlükleri için eylem yapan İranlılar, İstanbul’daki protestolarını dün Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylemle sürdürdü.

“İran rejimi sona erdi”, “Özgürlük yolumuzu aydınlatan Mahsa Amini”, “İslam Cumhuriyeti rejimi 10 yaşındaki çocuğu katletti” yazılı pankartlar açan İranlılar “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Mahsa Amini isyanımızdır” sloganları attı. Gözyaşları içinde isyanını haykıran İranlılar Inti-Illimani’nin “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” şarkısını ve Şah rejimi marşının söyledi.

“Molla rejimi İran’da insanları katletmeye devam ediyor” diyen kadın direnişçi şunları söyledi:

“İran halkının neredeyse tamamı bu rejim son bulsun istiyor. Molla rejimi katletmeye devam ediyor. Ben 6 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Şu an İran’a gitmem de mümkün değil. Burada direnmeye devam ettiğim için İran devleti tarafından 5 gündür ailem tehdit ediliyor. İsmimin kara listeye alındığı söyleniyor. Biz burada İran’daki insanların sesi olmak istiyoruz. İran’daki kardeşlerimiz için mücadelemize devam edeceğiz.”

Türkiye’nin protestolara sıcak bakmadığını söyleyen direnişçi, “İran’a gitmem mümkün değil. İnsanları idam etmek istiyorlar. Masum insanları tutuklayıp, hapishanelerde insanlara tecavüz ediyorlar. İran, özgürlük isteyen İran halkı için bir cehenneme dönüştü. Kimse molla rejimini istemiyor. Rejim insanların hayatını çalıyor” dedi.

İran’da tutuklananların sayısının 16 bini bulduğunu kaydeden direnişçi sözlerini şöyle sürdürdü: “İran’da direniş her geçen gün büyüyor. İlginç olan şu ki, kimse sonunu düşünmüyor. Herkes özgürlük istiyor. İran halkı 44 yıldır süren bu barbarlık bitsin istiyor. Halk kendi iradesiyle sokağa çıkıyor. Herhangi bir örgüt veya sorumlu bulunmuyor. Yıllardır devam eden bu özgürlük düşmanı ve katil düzen insanları bu hale getirdi. Halk idamlara, tutuklamalara, tecavüzlere rağmen direnmeye devam ediyor. Özellikle gözaltılar sırasında ve hapiste tecavüz haberlerini çok sık duyuyoruz. İran halkı mollalar gitsin istiyor. Mollalar ise yönetimi bırakmak istemiyor. Ancak dayanacak güçleri kalmadığını biliyoruz. İran halkı kazanacak. Rejimin sonu geldi.”