Almanya’da ırkçılık karşıtı gösteriler devam ederken Yeşiller’den “Irk kelimesi anayasadan çıkartılsın” önerisi geldi. Yeşiller, “Irkçılığı hafızamızdan silmenin vakti geldi” dedi

‘Irk’ kavramı çıkartılsın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan ‘kurumsal ırkçılık’ tartışmaları Almanya’ya da sıçradı. DW’ninhaberine göre Yeşiller Partisi, Alman anayasasında yer alan ‘ırk’ ifadesinin anayasadan çıkartılmasını talep etti.

Parti Eş Genel Başkanı Robert Habeck ve Schleswig-Holstein Eyalet Meclis Grup Başkanvekili Aminata Touré, Tageszeitung gazetesi için ortak kaleme aldıkları yazıda, “Artık ırkçılığı akıllarımızdan silmenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı. “Irklar yoktur, insanlar vardır” diye yazan Yeşiller partili politikacılar, bu kavramı anayasadan silmenin önemli bir işaret olacağını savundu. Yeşiller’in tartışmaya açtığı Federal Almanya Cumhuriyeti anayasasının üçüncü maddesi, “Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” ifadelerini içeriyor.


“Bu, satırları Almanya’da büyüyen ve hayatı boyunca ırkçılıkla karşı karşıya kalmış bir siyah (kadın) ve Almanya’da yetişmiş, aşağılama ve saldırılara maruz kalmamış bir beyaz (erkek) olarak birlikte yazıyoruz” ifadelerini kullanan siyasiler, ırkçılığın çoğunluk toplumlarında yapısal bir sorun olduğuna işaret etti.
Özellikle devlet kurumlarının ırkçılık konusunda hassaslaşması gerektiğini belirten siyasetçiler, bunun da personelin eğitilmesi yoluyla mümkün olduğunu kaydetti. Yazıda, polislerin ırkçılık konusunda eğitim alması gerektiği belirtilirken, emniyette şikayet birimleri oluşturulması ve polisten sorumlu olacak bağımsız bir birimin kurulması istendi