Irkçı emlakçıya para cezası verildi

Dilan ESEN

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ayrımcılık yasağıyla ilgili iki ayrı başvuruda ihlal kararı verdi.

TİHEK’in ilk kararı, ev kiralamak istediği site yönetiminden “Siyahileri sitemize kabul etmiyoruz” yanıtı alan bir kişiye yönelik oldu. Başvurucu 18 Şubat 2021’de eşi ve kızlarıyla birlikte ev kiralamak için emlakçıya gitti. Emlakçı, önce başvurucunun yalnız eşine “Elimizde uygun daire var” dedi. Ancak başvurucuyu gören emlakçı, “Siyahileri sitemize kabul etmiyoruz” yanıtı verdi. Başvurucu, “Siyahiler sitemize kapıdan dahi giremez, yönetimin talimatı var” dendiğini ifade etti.

Bunun üzerine başvurucu TİHEK’e başvurdu. TİHEK’in görüş istediği C.R.E. Emlak Ofisi çalışanları M.Ş. ve Ç.A.Ö, iddialarla ilgilisinin olmadığını söyledi.

TİHEK, ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ve C.R.E. Emlak Ofisi hakkında 5 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi. TİHEK’in kararında, başvurucunun renk temeli nedeniyle ayrımcılığa uğradığını iddia ettiği hatırlatıldı. Anayasa Mahkemesi’nin ayrımcılık yasağı ilkesi anımsatılan kararda, emlak ofisinin başvurucunun siyah olması nedeniyle kiralama hizmeti vermeyi reddederek ayrımcı muamelede bulunduğu aktarıldı. Kararda, “Emlak ofisinin başvuranın ‘rengi’ nedeniyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını engelleyerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunduğu kanaatine ulaşılmıştır” denildi.

EŞİT MUAMELE İLKESİ DEĞERLENDİRMESİ

TİHEK, diğer kararında ise yazlık bölgede üç kuzeni ile birlikte günlük ev kiralamak isteyen başvurucunun ayrımcı muameleye maruz kaldığı değerlendirmesini yaptı.

Başvurucu, bir yazlığı üç kuzeni ile birlikte kiralamak istediğini, ancak yazlığın sahibi S. S.’nin evin yalnızca aileye kiralanabileceğini söylediğini iddia etti. TİHEK heyetinin yazılı görüş istediği S.S., yazlığı yalnızca aileye kiraya verdiğini, aile kullanımına uygun olduğunu, komşuların kiraya verilmesinde aile tercihi yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Bunun üzerine TİHEK, ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına ve S.S. hakkında 5 bin TL idari para cezası uygulanmasına hükmetti. Kararda, Somut olay değerlendirilmesi yapıldığında ise taşınmazın maliki olan S. S., başvuran Y. K.’ ye medeni hali nedeniyle mülkünü kiraya vermemiş, evin aileye uygun olduğunu belirtmiştir. Kişilerin sırf medeni hali yani evlenip evlenmeme tercihlerinden dolayı bir hizmetin sunulmasında ayrımcı muamele teşkil edecek bir davranış eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının koruma alanını zayıflatmaktadır. Dahası başvuranın ortaya koyduğu ayrımcı muameleye ilişkin karine oluşturan olgular muhatap S. S. tarafından yeterli deliller ve gerekçelerle, ayrımcılık yasağı ve eşit muamele ilkesinin ihlal edilmediği ispat edilememiştir” ifadeleri yer aldı.