İsveç’in ırkçı partisi İsveç Demokratları’nın 1979 doğumlu parti lideri Jimmie Åkesson hastalık iznine ayrıldı. Doktor raporuyla bir süre parlamentodan ve partideki görevinden uzak duracak. Jimmie Åkesson’un kendi ifadesiyle doktora gitme sebebi seçim başarısına rağmen kendisini kötü hissetmesi oldu. Åkesson, liderliğini yaptığı partiyi 2010’da ilk kez, İsveç Parlamentosu’na soktu, 2014 Eylülü’nde yapılan seçimlerde partisi, İsveç’in üçüncü büyük partisi olarak Parlamento’ya girmeyi başardı. Sosyal Demokratlar ve Çevre Partisi’nin koalisyonuyla azınlık iktidarında şans bulamayan ırkçı parti, şu süreçte Meclis’teki kilit parti konumunda.

İsveç Demokratları’nın izinli lideri Åkesson’un şimdilik kasım sonuna kadar raporlu olduğu hastalığı tükenmişlik sendromu. Åkesson, seçimlerden sonra duraklayıp kendini dinleme şansı bulmuş, başarıya rağmen olması gerektiğinin aksine çok da iyi hissetmiyormuş. Doktoru Åkesson’un yaşadığı bu halsizliği  tükenmişlik sendromuna bağlamış. Åkesson bu ayrılık kararının doktorla birlikte verildiğini vurguluyor. Hastalık izninde olduğu sürenin uzama ihtimali de var. Parti, bir ikinci adam çıkardı. Mattias Karlsson geçici olarak İsveç Demokratları Partisi’nin liderliğini üstlenecek. Åkesson, Mattias Karlsson’un işleri son derece  iyi yönetebileceğinden emin içi rahat iznini kullanıyor.

Parti liderliğinin yıpratıcı olduğunu söyleyen Åkesson kendisini bu noktaya taşıyan süreci bir açık mektupla duyurdu. Seyahatler, stres, sürekli ev özlemi ama özellikle etrafta olan başka şeylerin enerjisinden çaldığını söyleyen Åkesson “Rakiplerimizin inatçı bir şekilde başarımızı durdurma isteği, medyaların birçok kez iğrenç kampanya gazeteciliği ve ekstremistlerin doyumsuz nefretleri buna örnek. Benim durumumda bunları üzerinden atmak için silkeleniyorum. Küfürler, tehditler, nefretler. Kendi kendime bunun kişisel olmadığını söylemeye çalışıyorum ve akıp gitmesini bekliyorum. Yüzeyde bu strateji çalışıyor gibi, en azından belli bir süre. Ama gerçekte derin izler bırakıyor. Yine de kendini kontrol altında tutmaya çalışıyorsun çünkü hedefinde seçim gecesi var. Biraz mesafeli olarak ve daha geniş bir bakış açısıyla iki seçeneğimin olduğunu görüyorum. Ya olduğu gibi devam edeceğim ki bu yakın zamanda iyice kötü duruma gelme riski olabilir veya kendimde derine inerek içimi temizleyerek ve tekrar geri dönmek için araçlar bulmayı seçeceğim.”

Kasım sonunda Åkesson, partinin başına dönmezse 3 Aralık’ta hükümetin parlamentodaki bütçe oylamasında yerine bıraktığı sefiri, Mattias Karlsson, İsveç Demokratları’nın başında olacak. Åkesson’un tüm sorumluluklarını yüklenen Karlsson’dan şaşırtıcı açıklamalar geliyor. Karlsson, hükümeti devirmeyi düşünebileceğini söylüyor. Sosyal Demokrat ve Çevre Partisi’nin azınlık koalisyonuyla kurulan hükümetin bütçesini geçirebilmesi için sağ blok partilerden ya da koalisyon dışı bıraktığı Sol Parti’den veya İsveç Demokratları’ndan destek alması gerekiyor.

Bütçe oylanmadan önce, sağ blok partiler de, Parlamento’ya bir gölge bütçe önerisiyle gelecek. Karlsson, hükümet bütçesine ve sağ kanattaki muhalefetin gölge bütçesine bakacağını ve kamuda çalışanların koşulları, emekliler, hüküm giymiş mahkûm politikalarına göre bir karar vereceklerini söylüyor. 49 milletvekiliyle İsveç Demokratları bir hükümet krizi yaratabilir. Bütçe geçmez ve hükümet krizi oluşursa, İsveç 90 günde tekrar seçime taşınacak. Mattias Karlsson kendisinin geçici liderliğinde partiyi genel seçime kadar götürebileceğini söylüyor ama ekliyor “Bu süreçte, Åkesson’un arkasında duramayacağı kararlar almayacağız.” Jimmie Åkesson ise ne zaman kendini iyi hissederse o zaman dönecek.