Almanya’da 11 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı katliam sonrası saldırıların arkası kesilmedi. Döbeln’de bir nargile kafe kundaklanırken Stuttgart’ta yine Türkiyelilerin işlettiği kafeye ateş açılmıştı. Volkmarsen’de 52 kişinin yaralandığı otomobil faciası ise belirsizliğini koruyor

Irkçı saldırılar durmuyor

DIŞ POLİTİKA SERVİSİ

Almanya’nın ‘masallar şehri’ diye anılan Hanau kentinde iki kafeye dönük silahlı saldırı sonucu 11 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı katliamın yankıları hâlâ sürerken ülkede benzer saldırılar yaşanmaya devam ediyor. Saksonya eyaletine bağlı Döbeln kentinde Türkiye kökenli bir kişiye ait olan ‘Kybele’ isimli nargile kafenin kundaklandığı açıklandı.

Gece saatlerinde kafenin penceresinden içeri yanıcı madde atıldığı, kafede yangın meydana geldiği, ölen veya yaralanan olmadığı ancak dükkanın kullanılamaz hale geldiği kaydedildi. Aynı gece nargile kafenin yanında bulunan Türkiyeli bir restoranın da kundaklandığı ve buranın da kullanılamaz hale geldiği öğrenilirken benzer bir saldırı da Stuttgart’ta yaşanmıştı. Hanau katliamından iki gün sonra Stuttgart’ta yine Türkiye kökenlilerin işlettiği bir nargile kafeye gece saatlerinde ateş açılmış, dükkan hasar alırken olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. Alman makamları ise söz konusu saldırılara karşı yeterli tedbir almamak ile eleştiriliyor.

AŞIRI SAĞCILAR HER YERDE

Türkiye kökenli mekânlara dönük saldırılar arka arkaya yaşanırken ülkede aşırı sağın yükselişi Alman medyasında genişçe yer buluyor. Alman medyası aşırı sağcıların Alman emniyet güçleri ve ordu içinde de yer aldıklarını yazıyor.

Konuya ilişkin, Alman Askeri Karşı İstihbarat Servisi’nden bir sözcünün açıklamaları dikkat çekiyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan sözcü, “250 bin üyesi bulunan Alman ordusunda hiçbir aşırıcıya, özellikle de aşırı sağcılara yer yoktur. Ordunun aşırı sağcıların sızmasını engellemek amacıyla 16 bin güvenlik kontrolü bulunuyor” iddiasında bulundu. Ancak ‘aşırı sağ’ faaliyetlerin ülkenin güncel siyasetinde mevcut olduğu biliniyor. Irkçı görüşleriyle bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) Almanya Parlamentosu’nda 89 vekile sahip olan ülkenin üçüncü büyük partisi konumunda bulunuyor.

VOLKMARSEN'DE NE OLDU?

Almanya’nın Hessen eyaletindeki Volkmarsen kasabasında önceki gün düzenlenen geleneksel bir karnavala otomobiliyle dalan ve 18’i çocuk 52 kişinin yaralanmasına neden olan şahısla ilgili de belirsizlik devam ediyor.

Olayda yaralanan sürücünün hastanede tedavisinin devam ettiği ve sorgusunun halen yapılmadığı öğrenilirken olay yerinde bulunan bir kişi ise gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin kalabalığın üzerine sürülen aracın görüntülerini kaydettiği açıklandı.

Bazı görgü tanıkları, şoförün aracını bilerek kalabalığın üzerine sürdüğünü ve çocukların hedef alındığını söylerken şoförün sarhoş olduğu da yine iddialar arasında yer aldı. Alman makamları tarafından olayın ‘saldırı’ ya da ‘kaza’ olduğu henüz doğrulanmadı. Almanya’da ‘Rosenmontag’ kapsamında karnavallar organize edilmişti. Volkmarsen’deki olay sonrası Hessen eyaletindeki tüm karnavallar ‘tedbir amaçlı’ iptal edildi.