Irkçı şiddet cezasız kalmamalı

Dış Haberler

Fransa'da polisin siyah bir yurttaşa uyguladığı ırkçı şiddete ait görüntüler tepkiye neden oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, söz konusu kişiye herhangi bir neden olmadan saldırıldığı ve göz yaşartıcı sprey kullanıldığını gösteren videonun yayınlanmasının ardından üç polisin görevlerinin askıya alındığını duyurdu.

'MASKE TAKMADI' BAHANESİ

Fransız haber sitesi Loopsider tarafından yayınlanan görüntülerde, Paris'te üç polis memurunun, kendi müzik stüdyosuna giren 'Michel' isimli siyah yurtaşa tekme, yumruk ve coplarıyla dakikalarca şiddet uyguladığı görülüyor.

Loopsider, şiddete uğrayan kişinin "maske takmadığı" gerekçesiyle polisler tarafından durdurulduğunu belirtiyor. Michel, yaklaşık beş dakika süren şiddet anlarında ırkçı küfürlere de maruz kaldığını ifade etti. Gördüğü şiddetin ardından gözaltına alınan Michel, yeterli kanıt bulunamadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Polis şiddetinin videosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin, güvenlik güçlerinin görüntülerinin çekilmesi ve yayınlanmasını kısıtlamayı içeren yeni yasa tartışmalarının eleştirildiği dönemde geldi. Fransa’daki hak savunucuları ve gazeteciler bu yasayı, polis şiddettinin cezasız kalacağı ve basın özgürlüğüne müdahale endişesi nedeniyle karşı çıkıyor.