İsveç’te kamuoyunu yoklamak pek bir zorlaştı. Yoklaması alınan kuzeyli seçmen “Ben buradayım!” diyemiyor. Durum böyle olunca bir hafta, Sosyal Demokrat Parti’nin lideri güven araştırmasında yılın kazananı oluyor. Öteki hafta, ırkçı parti İsveç Demokratları, ülkenin üçüncü en büyük partisiymiş diye ilan ediliyor. İşin cilveli yanı, güven yoklamasını da, seçim araştırmasını da aynı şirketin yapıyor olması. Dagens Nyheter gazetesi ve İpsos Araştırma Şirketi, uzun yıllardır, artık herkesin inanıp üstüne nabzını teslim ettiği bu araştırmaları birlikte yürütüyorlar.

DN ve İpsos’tan ilk olarak, önceki hafta, İsveçli seçmenler üzerinde yapılan bir yoklama klasiği “güven araştırması” açıklaması geldi. Bu araştırmaya göre Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Stefan Löfven yılın kazananıydı. Löfven sadece sol seçmenin değil, muhafazakâr kanattan da seçmenlerin güvenini kazanan liderdi. Göran Persson’un başbakanlığından beri seçmenler, Sosyal Demokrat Parti’nin bir liderine, bu kadar güven beslememişti. Seçmenler yüzde 41 gibi bir oranla Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Stefan Löfven’e duyulan güveni “çok” ve “çok iyi” olarak cevapladılar.  Bu oran partinin ondan önceki lideri Håkan Juholt’la karşılaştırıldığında yüzde 17 daha fazla.

 Ankette, Başbakan Fredrik Reinfeldt’e duyulan güvende geçen seneye göre yüzde 5’lik bir azalma görülüyor. Sağcı lider Reinfeldt, güven anketinde yüzde 50 gibi bir orana geriliyor. Stefan Löfven’in parti liderliğiyle Sosyal Demokratlar ve Muhafazakâr Parti’nin liderleri arasındaki güven uçurumu yüzde 31’lerden, bu sonbaharda yüzde 9’a azalmış durumda. Bu yıl, Başbakan Reinfeldt’e duyulan güvenin azalmasında kadın seçmenler belirleyici oldu. Sene içinde karısından boşanan Başbakan Fredrik Reinfeldt, tesadüf müdür bilinmez, bir darbe de kadın seçmeninden yedi.

Bu hafta içinde, DN ve İpsos’un başka bir ortak çalışması, İsveçli seçmenin beklenmedik bir seçimini önümüze koyuverdi. 2010 seçimlerinde yüzde 5,7 oranda oy toplayarak 20 milletvekili ile ilk kez parlamentoya girmeyi başaran ırkçı parti, İsveç Demokratları, son kamuoyu yoklamalarında ülke genelinde üçüncü büyük parti oldu. İsveç Demokratları, seçmen desteğini yüzde 8,5’lere çıkardı. Bu oranlara göre ırkçı parti, Yeşiller Partisi’ni de geride bırakarak üçüncü büyük parti konumuna yükseldi. Seçimlere hem sağda hem solda koalisyonlarla giden ve yine koalisyonların, hatta azınlık hükümetlerinin yönettiği İsveç’te, ırkçı parti İsveç Demokratları’nın bugün sağlamış olduğu avantaj, çok önemli. Bu oy oranları 2014 seçim sonuçlarına yansırsa İsveç’in tüm çehresi tamamen değişebilir.

Irkçı parti, bu yükselişini devam ettirmek istiyor. Parti imajını düzeltmek için bir çaba içinde. İsveç Demokratları’nın parti lideri Jimmie Åkesson, parti üyelerini kendilerine çeki düzen vermeleri konusunda uyardı. Kamuoyu yoklamalarının hemen ardından, parti lideri Jimmie Åkesson imzasıyla İsveç Demokratları üyelerine birer el kitabı dağıtıldı. Şimdi İsveç’in ırkçılarından daha mutlu görünmeleri isteniyor. Bir grup kızgın genç erkek gibi görünmek partinin işine gelmiyor. Ne giydiğinize dikkat edin, üstünüze bir takım elbise çekin ve sosyal medyalarda açıklamalarınıza şiddeti sokmayın talimatları üyelere verildi bile.

Irkçı partinin üçüncü parti olması, iktidarın büyük ortağı Muhafazakâr Parti’nin işine geliyor. İsveç’te, biraz da Başbakan Reinfeldt istiyor diye, göçmen politikaları tartışma konusu olarak hep gündemde tutuluyor. Ekonomi de yaşanan durgunlukla işlerinden olmaktan korkan İsveçliler, ülkelerindeki göçmenleri konuşup ırkçı partinin üzerine ceket giymiş, zoraki yüzlerle gülen, sadece temel eğitimi olan, genç erkek üyelerini sosyal medyalardan takip ediyorlar. Son araştırmalar, İsveç Demokratları’na kadınların ve emeklilerin ilgi göstermeye başladığını ortaya koyuyor. Kadınlar Reinfeldt’ten kaçıp doluya tutuluyor.