George Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis kentinde kitlesel bir anma eylemi yapıldı. North Central Üniversitesi kampüsünde Floyd için cenaze töreni düzenlendi. New York'ta ise protestocular, Floyd'a saygı için takım elbise giyerek eylem yaptı.

Irkçılığa geçit yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de siyah yurttaş George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke genelinde yapılan protestolarda ırkçılık karşıtlığı öne çıkmaya devam ediyor.

Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis kentinde anma töreni düzenlenirken, New York ve çok sayıda eyalette protestolar devam etti. Avusturya'nın başkenti Viyana'da önceki gün yapılan eylemde de Avrupa’da artan ırkçılığa tepki gösterildi.

MİNNEAPOLİS'TE ANMA

Floyd için Minneapolis'te anma töreni düzenlendi. Floyd'un hayatını kaybettiği 38'inci cadde ve Chicago Bulvarı'nda toplanan göstericiler alana çiçek bırakıp sloganlar attı. Bir gösterici polis şiddetinden hayatını kaybetmiş insanların isimlerini yol üzerine yazdı.

Minneapolis kentindeki North Central Üniversitesi kampüsünde de Floyd için cenaze töreni düzenlendi. Floyd'un tabutunun bulunduğu cenaze arabası tören binasına yaklaşırken, Minneapolis Polis Şefi Medaria Arradondo ve Komiser Yardımcısı Dave O'conner dizüstü çökerek saygı duruşunda bulundu. Törene, Floyd'un aile yakınları, arkadaşları ve çevre halkı ile birlikte dini ve siyasi liderler katıldı.

SAYGI DURUŞU

Cenaze törenine katılanlar, olay günü katil polisin Floyd'un boynuna diziyle bastırarak nefessiz bıraktığı ve ölümüne neden olduğu ana kadar geçen süreyi içeren 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulundu. Floyd'un avukatı Benjamin Crump, törende yaptığı konuşmada ''Kötülükle işbirliği yapma. Kötülüğe karşı protesto yap. O videoda tanık olduğun insanlık dışı işkenceyi protesto et. Çünkü George Floyd o davranıştan daha iyisini hak ediyordu" dedi.

Floyd için cenaze töreninin yapıldığı North Central Üniversitesi'nin başkanı Scott Hagan da üniversitedeki siyah gençlerin eğitimine katkı sağlamak üzere, George Floyd adına bir burs programı açtıklarını ve şimdiden 53 bin dolarlık bağış toplandığını duyurdu.

irkciliga-gecit-yok-740448-1.

TAKIM ELBİSELİ EYLEM

New York'ta düzenlenen eylemde ise göstericiler, protestolara Floyd'a saygı amaçlı takım elbiselerle katıldı. Brookyln'de ise binlerce gösterici, alanda olan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'yu yuhaladı. Bir grup gösterici de Blasio'nun evinin önünde eylem düzenledi.

ROZET NUMARALARI SİLİNDİ

Başkent Washington'da ise eylemlere müdahalede bulunan polislerin rozet numaralarının olmadığı ortaya çıktı. Polis, FBI, Ulusal Muhafızlar ve Gizli Servisin yanı sıra çeşitli askeri ve sivil gücünün görev yaptığı Washington DC sokaklarında önceki gece sokağa çıkma yasağının uygulanmaması dikkat çekti.

750 BİN DOLAR KEFALET

Öte yandan, Floyd'un ölümünde yardım ve yataklık etmekten önceki gün gözaltına alınan Tou Thao, Thomas Lane ve Alexander Kueng isimli polisler önceki gün Hennepin County Bölgesi mahkemesinde hakim karşısına çıktı.
Hakim Paul Scoggin, sanıklara 750 bin dolar kefalet bedeli belirleyerek sonraki duruşmanın 29 Haziran'da yapılacağını belirtti. Thao, Lane ve Kueng, gözaltı sırasında Floyd'un ensesine dizini basarak ölümüne neden olan Derek Chauvin ile meslekten ihraç edilmişti.

'DIŞ MİHRAK' SAVUNMASI

ABD Adalet Bakanı William Barr, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke geneline yayılan protesto gösterilerinin arkasında ‘yabancı aktörler’ olduğunu ileri sürdü. Barr düzenlediği basın toplantısında, “Faşizme karşı hareket ANTIFA’nın ve diğer ‘aşırılık yanlısı’ grupların meşru eylemleri ele geçirdiği ve ülke genelinde şiddeti körüklediğine ilişkin hükümetin elinde kanıt var” açıklaması yaptı. Ayrıca ‘yabancı aktörler’in ABD içindeki ayrılıkları körüklemek için ülkedeki mevcut karışıklığı kullandığını savunan Barr, “Yabancı hükümetlerle bağlantılı yabancı bilgisayar korsanları ve gruplardan bazıları, burada yaşadığımız mevcut duruma odaklanıyor ve onu ellerinden gelen her türlü yolla tırmandırmaya çalışıyorlar” dedi.

irkciliga-gecit-yok-740449-1.

SAĞCILARIN SAYISI ARTIYOR

Almanya’da 30 binin üzerinde ırkçı bulunduğuna ilişkin veri paylaşıldı. Alman Haber Ajansı DPA’nın, İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, 2019’da 30 binden fazla kişinin ‘aşırı sağcı’ olarak tespit edildiği belirtildi. Haberde, 2018’de istihbarat raporlarında 24 bin 100 olarak kaydedilen aşırı sağcı sayısının, geçen yıl yüzde 30’dan fazla oranda artış gösterdiği vurgulandı.

Fransa’nın Rouen kentinde görev yapan 11 polisin de kendi aralarında ırkçı ve ayrımcılık içeren telefon mesajları gönderdikleri ortaya çıktı. Fransız Mediapart internet sitesi ve ARTE Radyosu’nun özel haberine göre, polislerin aralarındaki konuşmaların ses kayıtlarının tespit edildiği ve onların ‘beyazlar’ın üstünlüğünü savunduğu belirtildi. Haberde, polislerin hâlâ görevde olduğuna dikkat çekildi. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada, polis teşkilatında ırkçılığın yeri olmadığını savunmuştu.