İtalya’da artan ırkçılık her gün yeni bir boyut kazanıyor. Kuzeydeki Lodi’de belediyenin getirdiği yeni düzenlemeyle yüzlerce göçmen çocuğu, okulun kantin ve otobüs servisinden mahrum kaldı

Irkçılık çocukları da hedef aldı

İtalya’da Lodi Belediyesi yeni düzenleme ile devlet okullarının kantin ve otobüs servisi için ücretin ailelerin gelir durumuna göre alınmasını kararlaştırdı. Düzenleme ile İtalya’ya göç eden ailelerden geldikleri ülkedeki mal varlıklarını gösterecek evraklar talep edildi.

Buna göre, gelirini gösteremeyen aileler, çocuklarının kantin ve servis masrafları için en yüksek ücrete tabi tutulacaklar. Pek çok göçmenin bu evrakları göstermesi mümkün olmadığı için karar doğrudan onları hedef alıyor.

Devlet çocukların yanında olmalı
Düzenlemenin adil olmadığını ifade eden Eğitim Bakanı Marco Bussetti, “Çocukların asla sömürülmemesi gerektiğini” belirterek, belediye konseyine alternatif çözüm bulma çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Luigi Di Maio ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Eğer bazı aileler kurallara uymuyorsa sadece onları cezalandırırsınız, onların çocukları değil. Devlet her zaman çocukların yanında olacak” diyerek yeni düzenlemeyi sert dille eleştirdi.

Haziran ayı başında iktidara gelen hükümetin göçmenlere yönelik ırkçı politikalarını ısrarla uygulayan içişleri Bakanı Salvini konuyla ilgili, ‘evrak göstermiyorlarsa mahrum kalabilirler’ açıklamasında bulundu. Lodi Belediye Başkanı Sara Casanova ise birçok insan hakları savunucularının tepkisine rağmen, “Yeni düzenlemenin yürürlükte kalacağını” açıkladı.

Göçmen dostu köy hedefte
Göçmenlere kucak açması ve entegrasyon başarısıyla örnek gösterilen ülkenin güney ucundaki Riace kasabası da uzun bir süredir sağcı hükümetin hedefinde. Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano’nun bu ayın başında gözaltına alınmasının ardından birkaç gün önce de göçmenlerin kasabadan çıkarılması emri verilmişti.

Dükkanlara saat sınırı
İçişleri Bakanı Matteo Salvini, göçmenlere ait dükkanların akşam saat 21:00’den sonra açık kalmasını yasaklama planını da açıklamıştı. Salvini,”Etnik dükkanlar, akşamları ayyaşların, torbacıların, bela yaratanların uğrak mekanı haline geliyor” demişti.

***

Mülteci ve göçmenler toplum dışına itiliyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütününü raporuna göre İtalya’da yaklaşık 10 bin göçmen ve mültecinin, uygulanan ‘kabul politikaları’nın uygunsuzluğu nedeniyle insanlık dışı şartlarda yaşıyor. Rapor, iltica etmeye ve korunmaya hak kazanmış binlerce insanın, uyumak için doğru düzgün bir yeri bile olmadığını, yeterince gıda alamadığını ve doktorlara ulaşamadığını anlatıyor. Raporda mülteci ve göçmenlerin barındığı düzensiz yerleşim alanlarının tahliyelerle dağıtılmasından ötürü göçmenlern geçmişe kıyasla daha küçük gruplar halinde yaşadıkları belirtiliyor.

On binler sokakta
Ülkede artan ırkçılığa karşı tepkiler de sürüyor. On binlerce kişi sık sık ırkçılığa karşı “Sıfır tolerans” adı verilen eylemler düzenliyor.”Duvarlara hayır”, “Savaşları durdurun, göçmenleri değil”, “Sadece bir ırk var, insan ırkı” dövizleriyle protesto ediliyor.dövizlerinin taşındığı eylemlerde haziran ayında göreve başlayan aşırı sağcı hükümetin ırkçılık ve nefreti tetikleyen uygulamalara imza attığı vurgulanıyor.