İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali dünyaca ünlü yönetmen Tony Gatlif'i ağırladı. Gatlif, ırkçılığın korkunç boyutlara ulaştığını söyledi: “Tüm ötekiler gibi yabancı kökenli sinemacılar da destek alamıyor”.

Irkçılık nedeniyle destek verilmiyor
Tony Gatlif (ortada) İzmirli sinemaseverlerle buluştu. (Fotoğraf: BirGün)

Aycan KARADAĞ

Gadjo Dilo, TranSylvania ve Geronimo gibi pek çok filmin yönetmeni Tony Gatlif, İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali kapsamında İzmirli sinemaseverlerle buluştu. Filmlerinde Çingenelerin, ezilenlerin, etnik azınlıkların, sürgünlerin ve göçebelerin hikâyelerini başarılı bir şekilde yansıtan Gatlif, sinema yazarı ve gazetecilerle bir araya geldi. Son zamanlarda tüm dünyada artan ırkçılığın korkunç bir hâl aldığını söyleyen Gatlif, “Fransa’da ırkçılığın gerilemesinde yaptığımız filmlerin de katkısı vardı. Orada yaşayan yabancı kökenli sinemacılar, filmleri için destek alabiliyordu. Ancak bugün ciddi bir ırkçılık var. Tüm ötekiler gibi yabancı kökenli sinemacılar da destek alamıyor” dedi.

Annesi bir çingene, babası ise Arap kökenli olan Gatlif, ‘Sürgündekiler’ ( Exils) filmini kendi kökenlerini keşfetmek ve geçmişle hesaplaşmak için küçükken ayrıldığı Cezayir’e çıktığı bir yolculuk olduğunu anlattı. Bu filmle Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Gatlif, filmi "yaralarıma bakma arzumdan doğdu" cümleleriyle tanımladı. Filmlerinde seyirci de bu yolculuğa katılırken Gatlif, bu organize olmayan yolculuklara dair şunları söyledi: “Organize yolculuk tur şirketleriyle yapılır. Sinema bunu yapmaz. Yola çıkarsın ve her türlü karşılaşmaya hazırsındır. Farklı kişilerle, hikâyelerle, kültürlerle bu karşılaşmalarla tanışırsın.”

irkcilik-nedeniyle-destek-verilmiyor-1030360-1.

AKADEMİNİN ÇİNGENELERE İHTİYACI VAR

Gatlif’in “Latcho Drom” adlı belgeseli, Çingenelerin yaşadığı bütün coğrafyalara yaptığı yolculuklardan oluşuyor. Yönetmen filmlerinde çingenelerin içinde bulunduğu yoksulluk, dışlanmışlık gibi meselelere başarılı bir bakış sunduğu gibi renkli dünyalarını da yansıtıyor. Filmlerinde onların müzik, dans ve eğlenceyle çevrelenmiş yaşamlarını da izliyoruz. Çingenelerin akademik olarak eğitim almamalarına rağmen çocukluktan başlayan müzik serüveninin öneminden bahseden Gatlif, akademinin onların bu özelliğine ihtiyacı olduğunu da vurguladı. Farklı ülkelerin sinemacılarını sıkı takip ettiğini söyleyen Gatlif, Türkiye’den de Yılmaz Güney’in filmlerini beğendiğini ve çalıştığı oyuncularla kurduğu ilişkiyi sevdiğini belirtti.

irkcilik-nedeniyle-destek-verilmiyor-1030361-1.

TranSylvania ve Geronimo adlı filmleri festival kapsamında gösterilen Gatlif, önümüzdeki dönem Akdeniz’de geçen bir film çekeceğini duyurdu.