İrlanda Cumhuriyeti, İşletme ve İstihdam Bakanı Leo Varadkar, bugünden itibaren tüm çalışanların, ‘işle bağlantısını koparma hakkına’ sahip olacaklarını duyurdu. Söz konusu düzenlemeye göre, çalışanların, mesai saatleri dışında iş yeriyle iletişim kurmak zorunda kalmayarak iş ve yaşam dengesini kurmaları hedefleniyor.

İrlanda'da çalışanlara 'bağlantısını kesme hakkı' tanındı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İrlanda Cumhuriyetinde, çalışanlara, ‘işle bağlantısını koparma hakkı’ tanındığı açıklandı.

Söz konusu yasayı duyuran İşletme ve İstihdam Bakanı Leo Varadkar, çalışanların sosyal hayat ve iş dengelerini iyi ayarlayabilmeleri ve mesai saatleri dışında rahatsız edilmemeleri için böyle bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

Bağlantı kesme hakkıyla birlikte, çalışanlara, e-postalara, telefon çağrılarına veya diğer mesajlara hemen yanıt vermek zorunda kalmamak da dahil olmak üzere, normal çalışma saatleri dışında işlerinden "ayrılma" hakkı tanındı.

Bakan Varadkar, İşyeri İlişkileri Komisyonu (WRC) tarafından hazırlanan bağlantı kesme hakkı ile ilgili yeni uygulama kurallarını bugün imzaladığını duyurdu.

İrlanda'da yayın yapan The Irish Times'ın haberine göre, İşletme ve İstihdam Departmanı, bu düzenlemenin, Varadkar'ın "evden çalışma ve daha esnek çalışma dahil olmak üzere aile dostu çalışma düzenlemeleri oluşturma" genel planının bir parçasını oluşturduğunu belirtti.

BAĞLANTISINI KOPARANLAR CEZALANDIRILAMAYACAK

Yeni düzenlemeye göre artık çalışanlara şu haklar tanındı:

-Bir çalışanın, normal çalışma saatleri dışında rutin olarak çalışmak zorunda bırakılmaması

- Bir çalışanın mesai saatleri dışında işle ilgili bir konuya dahil olmadığı için cezalandırılmaması,

- Başka bir kişinin bağlantıyı kesme hakkına saygı gösterme (örneğin, normal çalışma saatleri dışında rutin olarak e-posta göndermeme ve telefonla aramama).

Yeni yasa, hükümlerine uyulmaması 2015 İşyeri İlişkileri Yasası kapsamında bir suç teşkil etmese de, aynı mevzuat bir mahkeme, İş Mahkemesi veya WRC önündeki herhangi bir yargılamada kanıt olarak kabul edilebilmesine olanak sağlıyor.

Bakan Varadkar, “Uygulama kuralları hemen yürürlüğe girecek ve uzaktan çalışıyor olsanız da olmasanız da her türlü istihdam için geçerli sayılacaktır. Çalışanların işi ne olursa olsun daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmalarına ve normal çalışma saatleri dışında bağlantılarını koparmasına yardımcı olacaktır" sözlerini vurguladı.

Yargılamalarda ortaya çıkabilecek herhangi bir soruna ilişkin olarak ilgili mahkemede, ‘kanunun herhangi bir hükmü, bu sorunun belirlenmesinde dikkate alınacaktır’ şerhi düşülüyor.