​Bartın Üniversitesi'nde Eğitim Sen Üyesi olan ​Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ​​Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık ​, 667 sayılı OHAL kapsamında ​"iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu​" iddiası ile görevden uzaklaştırıldı

"İrtibat" şüphesi ile ​Eğitim Sen üyesi ​akademisyene uzaklaştırma

BURCU CANSU

OHAL kapsamındaki ilk KHK'nin 4'üncü maddesinde yer alan "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen...." hükmüne dayanılarak, "irtibatlı" olduğu düşüncesi ile Bartın Üniversitesi'nde ​Eğitim Sen üyesi ​Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık görevden uzaklaştırıldı.

​2 ay uzaklaştırma, maaşta üçte bir kesinti​

​Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafından ​Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na​ gönder​ilen yazıda, şu ifadeler yer aldı: ​

"Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın yazısından PDY ile bağlantılı veya söz konusu örgüte destek ya da yardımcı olma durumu olan Kurumumuz personeli hakkında gerekli değerlendirmenin yapılması ve Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenmektedir.

667 sayılı OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin KHK'nın 4/1 maddesinde; 'Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen' kamu görevlerine ilişkin tedbirler belirlenmiştir.

Anılan mevzuat kapsamında durumu değerlendirilen fakültenizde görevli Yrd. Doç. Dr. Sefer Yetkin Işık'ın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 137'inci maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılması Rektörlüğümüzce uygun bulunmuştur.

Açıklanan nedenlerle, Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık'ın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 145'inci maddesi gereğince 29/07/2016 tarihinden itibaren 2 ay süre ile görevden uzaklaştırma ihtiyati tedbiri uygulanarak, ilgili kanunun 141'inci maddesi uyarınca aylığının üçte birinin ödenmesi, zarfın ilgiliye tebliği ve tebellüğ belgesinin Rektörlüğümüze gönderilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

​Bu raporu kim hazırladı?​

BirGün'e konuşan Yetkin, “Sendika temsilcilerimizin Üniversite yönetimiyle yaptığı görüşmelerde soruşturulacak isimlerin ‘yukarıdan gönderildiği’, ‘güvenlik kuruluşlarının raporlarının’ dikkate alındığı gibi şeyler söylenmiş. Bu ifadeler, içinde bulunduğumuz kaosu gayet iyi açıklıyor. Ben de soruyorum: hangi güvenlik kurumları? Polislerini soruları çalınan sınavlarla istihdam eden güvenlik kurumları mı? Suikast ve darbe istihbaratını saatler önce alıp Cumhurbaşkanı’na iletmeyen güvenlik kurumları mı? Yoksa halkına karşı gözünü kırpmadan silah kullanan güvenlik kurumları mı? Hangileri hazırlamış bu raporları?” ifadelerini kaydetti.

***

Bakan ismet Yılmaz ile görüştüler

irtibat-suphesi-ile-egitim-sen-uyesi-akademisyene-uzaklastirma-169093-1.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca’nın başkanlığında Eğitim Sen MYK üyelerinden oluşan bir heyet, dün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’la görüştü. Eğitim Sen yöneticileri, Bakan Yılmaz’dan üyelerinin ve darbe girişimiyle ilişkisi olmayan kamu emekçilerinin bir önce açığa alınma durumlarının son bulmasını istedi.

Özellikle Cemaat’e karşı mücadele etmiş ve bedeller ödemiş bir örgüt olarak, ‘FETÖ’ suçlamasıyla kamuoyuna yansıtılmalarından duydukları rahatsızlığı dile getiren Eğitim Sen’liler, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına da tepki gösterdi. Eğitim Sen yöneticileri ayrıca, 2010 KPSS’nin bazı testlerinin iptalinden ötürü büyük mağduriyetlerin yaşanacağına dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ise 15 Temmuz sonrası açığa almalarla ilgili incelemelerin bir an önce başlatılacağını, doğrudan suçlu olmayanların görevlerine döndürüleceğini, Eğitim Sen’in üyelerine ilişkin verdikleri listeyi de titizlikle inceleyeceğini söyledi. Yılmaz, 2010 KPSS’nin iptaliyle ilgili hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini ve emeğiyle sınavı kazananların rahat olması gerektiğini de savundu.